24.11.2010

U. S. Steel Košice - 10 rokov na Slovensku

Košice, 24. november 2010 - U. S. Steel Košice dnes oslavuje 10. výročie podnikania na Slovensku. Presne v tento deň pred desiatimi rokmi bola v Košiciach založená prvá európska prevádzka spoločnosti United States Steel. Počas slávnostného večera, ktorý sa pre zamestnancov konal 13. novembra 2010 v Steel aréne ako vyjadrenie vďaky za ich náročnú prácu, prezident firmy a senior viceprezident pre európske prevádzky George F. Babcoke povedal: "Prínos vás, našich zamestnancov, je obrovský. Dnešný program je pripomenutím našej spoločnej histórie. Som šťastný, že môžeme oslavovať spoločne."
Z centrály v Pittsburghu prišiel bývalých kolegov pozdraviť aj prvý prezident U. S. Steel Košice John H. Goodish. "Pred desiatimi rokmi sme sľúbili, že vybudujeme úspešnú firmu. Vy všetci môžete byť hrdí na to, čo sme tu dosiahli. Bolo to možné vďaka vášmu zanieteniu a tvrdej práci. Úspech U. S. Steel Košice prispel k rozvoju Košíc aj celého Slovenska. Vďaka košickej prevádzke sme teraz lepšou spoločnosťou," prihovoril sa zamestnancom a ich príbuzným.

Prevzatie bývalých železiarní v Košiciach spoločnosťou United States Steel prinieslo aj zásadnú zmenu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ktorá sa stala prioritou č. 1. Vďaka permanentnému úsiliu zamestnancov a manažérov sa podarilo dosiahnuť pokles počtu všetkých úrazov o 91 percent. Všade sa prísne dodržiavajú zásady bezpečnej práce a nie sú tolerované žiadne prejavy riskantného správania. Vysoké je osobné nasadenie vrcholových manažérov v oblasti bezpečnosti práce, do ktorej sa aj veľa investuje. Každý rok sú prijímané mnohé nápravné opatrenia a implementujú sa veľké projekty, medzi nimi programy riadenia rizika, eliminácie nebezpečenstva a prevencie strát, kardinálnych pravidiel, ako aj tréningové programy či projekty skvalitňovania poriadku na pracovisku.

Ďalším zo základných firemných princípov je podnikanie zamerané na ochranu životného prostredia, ktoré je v súlade s medzinárodnou environmentálnou normou ISO 14001, ako aj so slovenskými a európskymi právnymi normami. Počas desiatich rokov firma zvyšovala ekologické povedomie svojich zamestnancov a realizovala približne 50 projektov na ochranu životného prostredia. Medzi najvýznamnejšie patrili primárne a sekundárne odprášenie v oceliarni 1 a 2, odprášenie spekacích pásov, hermetické utesnenie prevádzky Chémia v divíznom závode Koksovňa, odprášenie odlievarne na vysokej peci č. 1 a odsírenie koksárenského plynu.

V akvizičnej zmluve sa spoločnosť U. S. Steel Košice zaviazala počas desiatich rokov preinvestovať 700 miliónov amerických dolárov s cieľom zabezpečiť vysokú kvalitu produktov, ochranu životného prostredia a rozvoj infraštruktúry. Tento záväzok firma splnila už v roku 2006 a do konca roka 2010 svoje pôvodné plány vysoko prekročila. Medzi najväčšie projekty, implementované so zámerom plniť požiadavky našich zákazníkov, patrila výstavba vákuovacej stanice v oceliarni č. 1 v roku 2002, novej kontinuálnej žíharne a pocínovacej linky č. 2 v roku 2003, vybudovanie dynamo linky č. 3 v roku 2004 a žiarovo-pozinkovacej linky č. 3 v roku 2007.

Počas uplynulých desiatich rokov sa spoločnosť U. S. Steel Košice vždy zameriavala na vysokú kvalitu produktov a služieb na uspokojenie potrieb svojich zákazníkov. Programy orientované na kvalitu vytvárajú podmienky na zvyšovanie ekonomickej výkonnosti a zlepšujú schopnosť firmy úspešne súťažiť na domácich a zahraničných trhoch.

Zodpovedný prístup k podnikaniu je základným a trvalým princípom U. S. Steel Košice. Rovnaký postoj firma zaujíma aj pri podpore komunity a regiónu, v ktorom pôsobí a kde žijú aj jej zamestnanci a partneri. Hutnícka spoločnosť prejavuje záujem o potreby regiónu a pri podpore komunity sa zameriava najmä na oblasť vzdelávania, sociálnej a zdravotnej starostlivosti, kultúry a športu. Nezištnú pomoc poskytujú aj zamestnanci firmy a ich príbuzní počas mnohých firemných dobrovoľníckych akcií, vrátane podujatia U. S. Steel pre Košice. Hutnícka firma prišla aj s vlastným programom zvyšovania rovnosti príležitostí, ktorý sa zameriava najmä na rómsku komunitu, ako aj na zdravotne či sociálne znevýhodnené deti a dospelých. Spoločnosť U. S. Steel Košice rozvíja spoluprácu aj s ďalšími veľkými firmami v regióne so zámerom podporiť projekt Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 a zabezpečiť jeho udržateľnosť aj v budúcnosti.