27.04.2011

Zelená pre školské projekty

Košice, 27. apríl 2011 - Spoločnosť U. S. Steel Košice dnes v spolupráci s občianskym združením SOSNA ocenila víťazné projekty grantového programu Kde a ako budeme bývať 2011. Výberová komisia zložená zo zástupcov firmy, Košického samosprávneho kraja, študentskej i pedagogickej obce rozdelila na environmentálne aktivity a riešenia celkovú sumu 6 700 eur siedmym školám.

Cieľom grantového programu je zvyšovať povedomie žiakov v ekologickej oblasti a podporovať ich aktivity na ochranu a rozvoj životného prostredia v areáli školy, v miestnej komunite i okolitej krajine. Prioritnou témou pre rok 2011 bola voda v krajine. Výsledkom ocenených projektov má byť nielen spoznávanie flóry a fauny v okolí škôl, a to tak sídliskových ako i vidieckych, ale aj zmena postojov žiakov, vytváranie kladného vzťahu k prírode a jej ochrane. Žiaci so svojimi učiteľmi pripravujú patronát nad studničkami, územie chránené školou v okolí vodných plôch, kampane a súťaže zamerané na šetrenie vodou či dokonca zloženie školskej hymny o vode.

"Je potešujúce vidieť toľko mladých ľudí zapálených pre spoznávanie a ochranu prírody", povedal na slávnostnom vyhlásení viac než stovke žiakov prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul. "Je to dobrá správa nielen pre túto krajinu, ale i pre priemyselné podniky a ďalšie firmy, ktorým rastú vzdelaní budúci zamestnanci, zohľadňujúci pri svojej práci aj starostlivosť o životné prostredie".

Zoznam ocenených škôl a projektov:

• Základná škola s materskou školou, Rakovec nad Ondavou - Mapujeme a vytvárame ekosystémy
  • Základná škola Jozefa Urbana, Jenisejská 22, Košice - Objavme poklady nášho sídliska
  • Základná škola s materskou školou, Žbince - Čarovné kvapky
  • Základná škola, Družicová 4, Košice - Záhrada v škole, škola v záhrade
  • Súkromná základná umelecká škola, Okružná 17, Michalovce - Studničkový plenér
  • Spojená škola - Špeciálna základná škola, Nová 803, Dobšiná - Voda v krajine - Veselý potok
  • Základná škola s materskou školou, Poproč - Voda - prameň života
U. S. Steel Košice, s.r.o. je najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovensku a jeden z najvýznamnejších výrobcov plochých valcovaných výrobkov v strednej Európe. Výroba sa orientuje najmä na produkty s vyššou pridanou hodnotou pre automobilový, obalový, elektrotechnický, spotrebný a stavebný priemysel. Vo výrobe, obchodovaní a komunikácii so svojimi zamestnancami a zákazníkmi firma uplatňuje šesť hlavných princípov podnikania: bezpečnosť a ochranu zdravia, ochranu životného prostredia, kvalitu produktov a služieb, znižovanie nákladov a zvyšovanie produktivity. U. S. Steel Košice je zároveň zodpovedný komunitný partner podporujúci rozvoj regiónu prostredníctvom projektov na rozvoj detských a mládežníckych aktivít, zdravotnej starostlivosti, športu a verejných športových či kultúrnych podujatí, environmentálnych a vzdelávacích programov, charitatívnych a dobrovoľníckych podujatí

Občianske združenie SOSNA, administrátor grantového programu Kde a ako budeme bývať, má s prácou so školami dlhoročné skúsenosti. Pripravuje a realizuje vzdelávacie programy nielen pre žiakov, ale aj pre pedagógov a nepedagogických zamestnancov, vedie koordinátorov a konzultantov v medzinárodne certifikovanom programe Zelená škola. Ekologické a vzdelávacie centrum SOSNA slúži verejnosti ako názorný príklad trvalej udržateľnosti v praxi. V budove centra je použitých viacero ekologických riešení - izolovanie budovy slamou a technickou konopou, kompostovacie toalety s dočisťovacím jazierkom, vegetačná strecha či integrovaný vykurovací systém. Ukážková prírodná záhrada na okolitom pozemku má motivovať návštevníkov pre pestovanie vlastnej zdravej zeleniny, ovocia a byliniek v kvalite bio.