12.04.2006

Žiaci z Lunika IX pracujú v dielni a bezpečne

Košice, 12. apríl 2006 - Prezident U. S. Steel Košice, s.r.o. David H. Lohr a novozvolený primátor mesta Košice František Knapík dnes slávnostne otvorili dielňu pracovného vyučovania v ZŠ Ľ. Podjavorinskej na sídlisku Lunik IX v Košiciach. David H. Lohr odovzdal žiakom 10 akumulátorových vŕtačiek a 30 ochranných okuliarí.

"Vzťah k remeslám a bezpečnosti je potrebné budovať už od raného veku", povedal prezident U. S. Steel Košice, s.r.o. "Som presvedčený, že tvorivá práca s materiálom umožní týmto rómskym žiakom nadobudnúť zručnosti potrebné pre ich budúce povolanie. Verím, že v školskej dielni vytvoria užitočné predmety pre domácnosť, naučia sa vážiť si vlastnú prácu a dodržiavať pri nej bezpečnostné opatrenia", dodal.

"Vítam túto iniciatívu U. S. Steel Košice, práve na tomto sídlisku. Mladí ľudia budú môcť získavať vhodné pracovné návyky a nové zručnosti, ktoré im pomôžu plnohodnotne sa zapojiť do praktického života," povedal František Knapík.

Podľa riaditeľky Viery Šotterovej začala ZŠ s pracovným vyučovaním opäť po piatich rokoch. Vďaka podpore U. S. Steel Košice mohla škola zakúpiť pracovný materiál a náradie - mäkké a tvrdé drevo, farebný plast, skrutkovače, pílky aj vŕtačky. Keďže bezpečnosť je v spoločnosti na prvom mieste, darovala U. S. Steel Košice žiakom okrem ochranných okuliarí aj 150 pracovných plášťov, ktorým sa potešia hlavne chlapci. Dievčatá tiež neostali bokom. Súčasťou daru bolo i 170 záster so šatkami, ktoré použijú na predmete Varenie. Plášte a zástery šila rómska krajčírska dielňa z Družstevnej pri Hornáde, ktorej zriadenie U. S. Steel Košice podporila v roku 2004 a renováciu priestorov zabezpečila v roku 2005.

Prezidenta Davida H. Lohra zaujala aj osobná tvorivosť žiakov prezentovaná výtvarnými a slohovými prácami. Výstava pred vstupom do dielne je venovaná téme bezpečnosť a žiaci sa ňou spoločnosti poďakovali za jej otvorenie a darovanie ochranných pomôcok.

E-mail: jbacask.uss.com