Vyhľadávanie:

U. S. Steel Košice odstavuje vysokú pec č. 2

U. S. Steel Košice odstavuje vysokú pec č. 2

Košice, 19. jún 2019 – Po dôkladnom vyhodnotení situácie na trhu s oceľou v Európskej únii (EÚ), masívne zasiahnutom oceľovými výrobkami dovážanými do EÚ, sme sa rozhodli konať a chrániť náš biznis proaktívnym spôsobom. Žiaľ, nedočkali sme sa žiadnych rýchlych a rozhodných opatrení od inštitúcií EÚ, ktoré by mali adekvátne podporovať naše odvetvie. Musíme byť zodpovední voči našim zamestnancom a zákazníkom a chrániť náš biznis pre budúcnosť.

Rozhodli sme sa odstaviť vysokú pec č. 2 od 20. júna 2019 a prispôsobiť výrobu a sortiment našich výrobkov aktuálnej situácii a dopytu zo strany našich zákazníkov. Situáciu na trhu budeme veľmi starostlivo monitorovať a sme pripravení reagovať na potreby našich zákazníkov. Chceli by sme zdôrazniť, že podnikáme na európskom trhu, ktorý bol zasiahnutý dovozom ocele z krajín s neférovými a nerovnými podmienkami obchodovania. Toto všetko vyústilo do dodatočných nákladov, ktorým čelia európski výrobcovia z dôvodu prísnych environmentálnych a klimatických politík a sociálnych štandardov EÚ, ktoré naši konkurenti nemusia dodržiavať.

Obzvlášť vysoké náklady na elektrinu v našom regióne spolu s nákladmi na emisné povolenky CO2, ktoré stúpli 5-násobne za posledný rok, ako aj vyššie náklady na suroviny a súčasné predajné ceny – to všetko ohrozuje naše podnikanie. Ak sa tieto špecifické podmienky nedostanú do rovnováhy, významne to ovplyvní náš podnik, našich zamestnancov a všetkých, ktorých sa naše podnikanie týka.

EÚ smernica pre systém obchodovania s emisiami zlyháva v zabezpečovaní globálne rovnocenných podmienok pre priemysel EÚ, vrátane oceliarskeho sektora, ktorý je vystavený ostrej globálnej konkurencii, takže dokonca aj najefektívnejšie oceliarne v Európe čelia výrazne vysokým nákladom, vyplývajúcim z nutnosti nákupu povoleniek CO2. Tieto náklady našich konkurentov z tretích krajín, masívne exportujúcich oceľ do EÚ, vôbec nezaťažujú.

Napriek všetkým prekážkam pokračujeme vo výrobe ocele efektívnym spôsobom tak, aby sme pracovali v záujme všetkých, ktorí sú zainteresovaní na našom podnikaní. Zároveň považujeme za svoju povinnosť bojovať za rovnocenné a férové trhové podmienky.

Ján Bača, hovorca
U. S. Steel Košice, s.r.o.
Tel.: +421 55 673 4476

E-mail: jbaca@sk.uss.com

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...