20.02.2008

Aj bezpečnosť spája firmu so školou

Košice, 20. február 2008 - V Strednom odbornom učilišti hutníckom v Košiciach-Šaci (SOUH) dnes odovzdali do užívania špeciálnu učebňu Bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP), ktorá bude slúžiť ako didaktické centrum pre problematiku BOZP. Učebňa je výsledkom úzkej spolupráce medzi strednou školou a oceliarskou spoločnosťou U. S. Steel Košice. Môže slúžiť ako príklad pre iné subjekty zo vzdelávacieho a výrobného prostredia pri výchove mladých technikov s cieľom zvyšovať kvalitu vyučovacieho procesu a zabezpečovať dostatok kvalifikovaných absolventov pre potreby výrobných firiem.
"Máme záujem, aby podobnú skúsenosť, akou prechádzajú naši pracovníci v Tréningovom centre kardinálnych pravidiel, mohli v kabinete BOZP nadobudnúť budúci hutníci. Naším spoločným cieľom je, aby žiaci získali nielen odborné vedomosti a zručnosti, ale aby si osvojili predovšetkým návyky bezpečnej práce a zmysel pre zodpovednosť" zdôraznil prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr. "Takýto spôsob výučby bude oveľa odbornejší, názornejší a účinnejší," dodal Jozef Šablatúra, riaditeľ učilišťa, ktorého žiaci absolvujú pravidelnú odbornú prax v prevádzkach košickej oceliarne.
Didaktické centrum s kapacitou 30 žiakov vybudovala škola v úzkej spolupráci s odborníkmi v oblasti BOZP z U. S. Steel Košice v priebehu niekoľkých mesiacov. Stane sa miestom názorného používania osobných ochranných pomôcok a praktického kontaktu v oblasti bezpečnosti práce. Učitelia i žiaci budú mať k dispozícii modernú didaktickú a audiovizuálnu techniku.
Zriadenie učebne je výsledkom grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice V školách bezpečnejšie, ktorého cieľom je zvyšovať bezpečnosť žiakov, študentov a pedagógov v školách Košického a Prešovského kraja.