07.12.2007

Hutníci plnia želania detí

Košice, 7. december 2007 - Dobročinné aktivity hutníckej spoločnosti vyvrcholili vianočným koncertom Stromček prianí, ktorý sa dnes konal v Štátnom divadle Košice.
Stalo sa už tradíciou, že U. S. Steel Košice a jej zamestnanci pravidelne v predvianočnom čase upriamujú svoju pozornosť na charitatívne aktivity. Najkrajšie sviatky v roku sa tak snažia spríjemniť aj tým, ku ktorým osud nie je vždy priaznivo naklonený. Tentoraz hutníci podali pomocnú ruku obyvateľom štyroch detských domovov a onkologickým pacientom.
Na vytúžené vianočné darčeky už netrpezlivo čakajú deti z detských domovov v Prešove, Medzilaborciach, Spišskej Belej a Spišských Vlachoch. Svoje tajné priania napísali na kartičky čakajúc na štedré srdcia zamestnancov, ktorí jednotlivé želania zavesené na vianočných stromčekoch v podniku premenili na skutočnosť. Pre 257 detí je tak už v tejto chvíli pripravených takmer 700 darčekov, ktoré nájdu pod vianočnými stromčekmi. Hračkami a športovými potrebami však pomoc železiarov nekončí. Všetkým detským domovom zapojeným do projektu Stromček prianí U. S. Steel Košice počas vianočného koncertu venovala symbolické šeky v hodnote 250 000 Sk. Celkový finančný obnos určený štyrom detským domovom tak predstavuje sumu 1 milión korún.
Pomoc oceliarov smeruje v závere roka aj pre zdravotníctvo. Do finančnej zbierky vyhlásenej koncom októbra pre Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach sa zapojilo 13 164 zamestnancov, ktorí vyzbierali 1 552 886 korún. K tejto sume rovnakým dielom prispela firma a Nadácia U. S. Steel Košice. Konečný obnos slúžiaci na zakúpenie anesteziologických prístrojov teda dohromady tvorí čiastku 4 658 658 korún. Zamestnanci prispeli na onkológiu zo svojej mzdy už niekoľkokrát a rôzne onkologické projekty pravidelne podporuje i firma. Symbolický šek riaditeľovi Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach Alexandrovi Berčovi odovzdal počas koncertu prezident U. S. Steel Košice David Lohr.
Vedenie spoločnosti sa rozhodlo podporiť i Štátne divadlo Košice, ktorému rovnako ako vlani venovalo 1 milión korún na podporu projektov v roku 2008.
V slávnostnom programe vianočného koncertu vystúpili Martin Babjak, Janek Ledecký, autsrálska operná speváčka Louise Hudson, maďarský husľový virtuóz Edvin Marton a Bratislavský chlapčenský zbor.

Doplňujúce informácie:

Edvin Marton
V súčasnosti jeden z najznámejších svetových huslistov. Dva po sebe nasledujúce roky získal titul najlepší huslista sveta v oblasti klasickej hudby. V roku 2006 získal cenu EMMY. Sprievodnú hudbu, ktorú skomponoval a aj naživo interpretoval počas gala večera krasokorčuliarov na zimnej olympiáde v Turíne sledovali miliardy ľudí na celom svete. Edvin hrá na výnimočnom hudobnom nástroji - jediných Stradivariho husliach určených pre koncertné účinkovanie - ich hodnota je neuveriteľnych 4 mil USD. Edvin Marton sprevádza na husliach exhibície majstra sveta v krasokorčuľovaní Jevgenija Pľuščenka.

Harmonogram vysielania vianočného koncertu v lokálnych televíziách:

SPIŠSKÁ NOVÁ VES TV REDUTA 22. decembra o 17.00 hod.
POPRAD TV POPRAD 23. decembra o 17.00 hod.
MICHALOVCE TV MISTRAL 24. decembra o 18.00 hod.
KOŠICE TV NAŠA 25. decembra o 18.00 hod.
BARDEJOV BARDEJOVSKÁ TV 26. decembra o 18.00 hod.
HUMENNÉ HUMENSKÁ TV 27. decembra o 18.00 hod.