12.12.2008

Oceliari myslia na druhých

Košice, 12. december 2008 - Dnes sa v košickom Štátnom divadle konal dobročinný koncert U. S. Steel Košice, ktorý bol venovaný deťom z detských domovov v Sečovciach, Slovenskom Novom Meste a v Dobšinej, ako i pacientom Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach. Aj napriek globálnej finančnej a ekonomickej kríze sa vedenie hutníckej spoločnosti rozhodlo zorganizovať tento vianočný koncert, aby pripomenul, že aj v ťažkých časoch by ľudia mali držať spolu, pomáhať si a prejavovať tie hodnoty, ktoré sú v našich životoch dôležité, ako láska, súcit či dávanie zo srdca.

Zamestnanci U. S. Steel Košice už dobre poznajú stromčeky prianí, ktoré sa v čase sviatkov objavujú v priestoroch fabriky. Vždy si vyberú kartičku so želaním, za ktorým je jedno dieťa z detského domova a toto želanie mu splnia. Tentoraz sa darčekom potešili deti z troch detských domovov na východe Slovenska. Okrem hračiek, športových potrieb a kozmetiky do každého domova putovala aj finančná pomoc v hodnote 250 000 korún (8 298,48 EUR*).

Radosť mali aj vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach. Viac než jedenásť tisíc hutníkov sa zapojilo do dobrovoľnej finančnej zbierky, ktorej výťažok sa neskôr strojnásobil, keďže rovnakou sumou, akú vyzbierali zamestnanci, prispeli i samotná firma aj Nadácia U. S. Steel Košice. Vyzbierali sa spolu 3 741 360 korún (124 190,40 EUR*), ktoré budú použité na kúpu anestéziologického prístroja. Zamestnanci prispievajú na projekty v oblasti zdravotníctva už niekoľko rokov. Považovali za dôležité podporiť aj špičkových odborníkov z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, ktorí poskytujú diagnostické vyšetrenia a kvalitnú liečbu s pomocou moderných zariadení. Podľa štatistík každý tretí Slovák trpí na niektoré z ochorení srdca, ktoré spôsobujú viac ako 50 percent všetkých úmrtí na Slovensku. Symbolický šek si od prezidenta U. S. Steel Košice Georgea Babcoka prevzal František Sabol, generálny riaditeľ Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach.

Súčasťou dobročinných aktivít je od 5. do 23. decembra aj vianočný stánok na Hlavnej ulici v Košiciach, v ktorom dáva firma priestor sedemnástim neziskovým organizáciám prezentovať svoju činnosť a organizuje verejnú finančnú zbierku na ich ďalší rozvoj. Chod stánku zabezpečujú dobrovoľníci z radov zamestnancov a štipendistov U. S. Steel Košice.

Program vianočného koncertu svojím vystúpením spríjemnili Aneta Langerová, vokálna skupina Fragile, Marián Čekovský a deti z detských domovov, Petr Muk, japonská operná speváčka Yuko Oba a orchester ŠD Košice.

* prepočítané konverzným kurzom 30,1260 Sk/1 €