19.04.2007

V školách bezpečnejšie

Košice, 19. apríl 2007 - Dnes v U. S. Steel Košice ukončili vyhodnotenie grantového programu "V školách bezpečnejšie". Zo 70 prihlásených projektov výberová komisia, zložená z odborníkov v oblasti školstva, bezpečnosti a hygieny práce, tretieho sektora a vyhlasovateľa programu, vybrala 5 víťazných riešení. Realizáciu týchto projektov podporí U. S. Steel Košice sumou presahujúcou 1 milión Sk.

"Cieľom programu je zvýšiť bezpečnosť žiakov, študentov a učiteľov v školách košického a prešovského kraja", povedal prezident spoločnosti David H. Lohr.
" V našej hutníckej fabrike vychádzame z presvedčenia, že všetkým nehodám a úrazom sa dá predchádzať. Vďaka tomuto krédu a všetkým opatreniam, ktoré sme v oblasti bezpečnosti práce urobili, poklesla frekvencia úrazov za posledných šesť rokov o 80%. Naši zamestnanci dokazujú, že cieľ nulovej úrazovosti je dosiahnuteľný. Chceme ukázať, že sa to dá takisto doma, v škole, pri športe i pri trávení voľného času, preto sme tentokrát podali pomocnú ruku školám."

Na zverejnenú výzvu zareagovali všetky typy škôl, od materských až po vysoké. Predkladatelia poukázali na mnohé problémy v bezpečnosti v školách - ich analýza bola poskytnutá predstaviteľom odborov školstva. Víťazné projekty sa vyznačovali nielen originálnosťou a jednoznačnosťou cieľa, ale okrem toho, že spĺňali všetky formálne kritériá, pri príprave a realizácii projektu počítali aj s aktívnou participáciou žiakov, učiteľov, rodičov, predstaviteľov miestnej komunity i ďalších partnerov. Výsledkom by tak malo byť nielen zlepšenie stavu bezpečnosti v školách, ale i zmena myslenia v oblasti bezpečnosti.

Projekty ocenené v grantovom programe U. S. Steel Košice V školách bezpečnejšie:

• Bezpečná škola alebo nezodpovedným vstup zakázaný, Súkromná stredná umelecká škola filmová, Košice
  • Príprava žiakov SOU hutníckeho v oblasti bezpečnosti práce pre rýchlu adaptáciu na podmienky prevádzkových pracovísk, SOU hutnícke, Košice - Šaca
  • Revitalizácia školskej infraštruktúry, Súkromná stredná odborná škola ELBA, Prešov
  • Bezpečnosť v škole z pohľadu žiakov ZŠ Poproč, Základná škola s materskou školou, Poproč
  • Zodpovedný k sebe - zodpovedný k druhým, Základná škola Vyšná Rybnica