20.03.2009

Vyhlásenie výsledkov 6. ročníka grantového programu pre základné školy z Košického kraja KDE A AKO BUDEME BÝVAŤ 2009

Košice, 20. marec 2009 - Dnes sme spoznali víťazov ekologickej súťaže Kde a ako budeme bývať, ktorú vyhlásila spoločnosť U. S. Steel Košice, s.r.o. v spolupráci s občianskym združením Sosna so zámerom podporiť u mladých ľudí kladný vzťah k životnému prostrediu. Výberová komisia zložená z odborníkov v oblasti školstva, tretieho sektora a vyhlasovateľa programu vybrala z 25 prihlásených projektov 8 najlepších. Na ich realizáciu firma venovala 8 310 eur (250 347,06 Sk). Suma, ktorou U. S. Steel Košice doteraz podporila súťaž Kde a ako budeme bývať predstavuje viac než 41 492 eur (1 250 000 Sk). Symbolické šeky a diplomy autorom víťazných projektov odovzdali prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke a generálny manažér pre environment Tibor Duchonovič vo veľkej sále Historickej radnice na Hlavnej ulici č. 58 v Košiciach.

Vo svojom príhovore George Babcoke všetkým žiakom zablahoželal a zdôraznil, že "účasť mladých ľudí na súťažiach venovaných životnému prostrediu pomôže rozvoju tohto regiónu. Environmentálnej oblasti venujeme v našej spoločnosti mimoriadnu pozornosť, nie náhodou je hneď po bezpečnosti práce druhým pilierom nášho podnikania."

Do environmentálneho grantového programu Kde a ako budeme bývať sa od roku 2003 aktívne zapájajú žiaci základných škôl i špeciálnych základných škôl a zameriavajú sa na oblasť ochrany ovzdušia, vôd, prírody, zberu a triedenia odpadov. Žiaci, vedení svojimi učiteľmi, sa podieľajú na príprave a realizácii projektov, výsledkom ktorých sú napríklad školské záhrady, eko-učebne i náučné chodníky. Tam žiaci spoznávajú rastliny, stromy i liečivé byliny, zoznamujú sa so základmi spracovania biologického odpadu pri kompostovaní či s využitím vody v prírode.
Príloha: zoznam škôl a ich víťazných projektov

ZOZNAM ŠKÔL A VÍŤAZNÝCH PROJEKTOV GRANTOVÉHO PROGRAMU KDE A AKO BUDEME BÝVAŤ

1. ZŠ Trstené p/Hornáde, Školská 94
Projekt: Záchrana a obnova mŕtveho ramena starého Hornádu
Suma: 1 500 € (45 189,00 Sk)

2. ZŠ Zlatá 2, Rožňava
Projekt: Učíme sa o prírode v prírode a s prírodou!!!
Suma: 280 € (8 435,28 Sk)

3. ZŠ Krymská 5, Michalovce
Projekt: Oddychovo náučná zóna
Suma: 700 € (21 088,20 Sk)