Vyhľadávanie:

Európsky oceliarsky priemysel sa zúčastní oceliarskeho pochodu v Bruseli, ktorý bude medzníkom snáh proti udeleniu MES Číne

Európsky oceliarsky priemysel sa zúčastní oceliarskeho pochodu v Bruseli, ktorý bude medzníkom snáh proti udeleniu MES Číne

Brusel, 8. február 2016 – Zamestnávatelia a zamestnanci celého oceliarskeho sektora v Európe sa 15. februára zúčastnia pochodu, aby podporili  férový obchod, rast a pracovné miesta v Európe. Tiež budú  protestovať proti čínskemu dampingu na trhy EÚ a udeleniu statusu trhovej ekonomiky (MES) Číne.

Očakáva sa, že pochodu sa zúčastní viac než  5000 ľudí, z nich bude niekoľko tisíc z oceliarskeho sektora. Oznámenie Európskeho združenia oceliarov ( EUROFER) o účasti jeho členov na pochode prišlo v deň vydania Manifestu európskeho priemyslu priemyselným združením AEGIS Europe.

„Kolegovia oceliari z viac než 15-tich členských štátov EÚ sa chystajú do Bruselu,” povedal Axel Eggert, generálny riaditeľ EUROFER-u. „Pripoja sa k  tisícom  zamestnancov, zamestnávateľov a zástupcov odborov z najväčších európskych priemyselných firiem.”

Organizáciu pochodu s pomocou EUROFERU-u zastrešuje AEGIS Europe, združenie 30 priemyselných odvetví Európy, vrátane oceliarskeho priemyslu, priemyslu hliníka, keramiky, skla, solárnych panelov a výroby bicyklov atď.

„Pochod a súvisiaci Manifest je priamym zásahom do podstaty problémov, ktorým čelí európsky oceliarsky priemysel. Sme vernými zástancami voľného a férového obchodu. Dampovaný dovoz ocele z Číny, ktorého objemy sa za posledných 18 mesiacov zdvojnásobili, zaplavuje trhy EÚ a priamo spôsobuje nezvratné zatváranie závodov a stratu pracovných miest v rámci celého oceliarskeho priemyslu v EÚ,” povedal Axel  Eggert.

Axel Eggert pokračuje: „Čína má domáce prebytočné kapacity ocele v množstve približne 400 miliónov ton, čo je takmer trikrát viac ako celkový dopyt po oceli v EÚ, rovnajúci sa 155 miliónom ton ocele. Tento prebytok vznikol v dôsledku trvalej štátnej intervencie do čínskej ekonomiky.”

„Jednoducho povedané – Čína nie je trhovou ekonomikou. Stále ešte nesplnila štyri z piatich kritérií, aby mohla byť za ňu považovaná. Predčasné udelenie MES Číne, keď táto krajina nespĺňa kritériá EÚ a ani povinnosti WTO, by bolo ekonomicky a politicky nerozumným krokom,” zdôraznil   Eggert. „Náš pochod na budúci týždeň bude prejavom sily názorov, ktoré dominujú medzi zamestnancami a zamestnávateľmi ohľadom vplyvov čínskeho dampingu na európske pracovné miesta, rast a životné prostredie.”

Paralelne so záležitosťou MES sa odvíjajú aj vplyvy dampingu na ciele Systému obchodovania s emisiami CO2 v EÚ (EU ETS).

„Dampované produkty z Číny majú oveľa väčšiu  environmentálnu stopu (približne o 50% viac) než ich ekvivalenty vyrábané v EÚ,” dodal A. Eggert. „Preto čínske výrobky podkopávajú ciele EU ETS spočívajúce v redukcii emisií CO2. Súčasný návrh EK o EU ETS po roku 2020 musí teda garantovať, že nepovedie k nákladom, ktoré nemusia naši globálni konkurenti znášať, a to minimálne na úrovni najefektívnejších európskych prevádzok. Podľa nedávnej štúdie môže navrhovaná reforma EU ETS stáť iba samotný oceliarsky priemysel až 34 miliárd eur.”

***

Poznámky pre editorov

Kontakt

Charles de Lusignan, manažér pre komunikáciu, +32 2 738 79 35 (charleseurofer.be)

O AEGIS Europe

AEGIS Europe spája takmer 30 európskych združení predstavujúcich široké spektrum priemyselných odvetví, vrátane tradičných odvetví, spotrebiteľských pobočiek, SME a sektorov pre obnoviteľné energie s miliónmi pracovných miest v rámci EÚ, spoločne generujúcich ročný obrat presahujúci 500 miliárd eur. Toto priemyselné združenie, zložené z lídrov udržateľnej výroby so sociálnou a environmentálnou zodpovednosťou, predstavuje  európsku výrobu ako základnú hnaciu silu inovácie, rastu a tvorby pracovných miest v Európe.

 

O Európskom oceliarskom priemysle

Európsky oceliarsky priemysel je svetovým lídrom v inováciách a environmentálnej udržateľnosti. Obraty v tomto sektore dosahujú približne 170 miliárd eur. Sektor priamo zamestnáva 330 000 vysokokvalifikovaných ľudí a vyrába priemerne 170 miliónov ton ocele za rok. Viac ako 500 oceliarskych výrobných závodov v 24 krajinách EÚ poskytuje priame a nepriame zamestnanie ďalším miliónom Európanov. Oceľ, úzko prepojená s európskym výrobným a stavebným priemyslom, predstavuje chrbtovú kosť vývoja, rastu a zamestnanosti v Európe.


Oceľ je najvšestrannejší priemyselný materiál na svete. Tisíce rôznych akostí a typov ocele vyvinutých priemyslom umožňujú vytvárať náš súčasný moderný svet. Oceľ je 100 percentne recyklovateľná a preto predstavuje základnú zložku cirkulujúceho hospodárstva. Ako základný inžiniersky materiál je oceľ takisto aj podstatným faktorom vývoja a aplikácie inovačných CO2- redukujúcich technológií, zvyšujúcich efektivitu zdrojov a podporujúcich udržateľný rozvoj v Európe.
 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...