Vyhľadávanie:

Manifest európskeho priemyslu

Manifest európskeho priemyslu

POVEDZ ÁNO PRACOVNÝM MIESTAM A FÉROVÉMU OBCHODU!

POVEDZ NIE UDELENIU ŠTATÚTU TRHOVEJ EKONOMIKY ČÍNE!

My, zamestnanci, odbory a zamestnávatelia európskeho priemyslu - s ročným obratom viac než 500 miliárd Euro a miliónmi pracovných miest - sme zaviazaní európskemu výrobnému priemyslu ako základnej hybnej sile inovácií, environmentálnej udržateľnosti, rastu a pracovných miest v Európe. Podporujeme princípy hospodárskej súťaže prostredníctvom voľného a férového obchodu.

Tento princíp však nie je vlastný krajinám, ako je Čína. Čína ešte nie je trhovou ekonomikou. Preto vyzývame EU lídrov, aby zamietli udelenie štatútu trhovej ekonomiky (MES) Číne až do doby, keď bude táto krajina spĺňať kritéria stanovené Svetovou obchodnou organizáciou (WTO). Udelenie MES by zabránilo EÚ zastaviť čínsky damping.

Európski lídri musia prevziať zodpovednosť za svojich obyvateľov a udržateľnosť hospodárskeho rastu a prosperity Európy.  Musia sa zasadiť o prijatie účinných a efektívnych nástrojov na ochranu obchodu, ktoré zabezpečia budúcnosť európskeho výrobného priemyslu.

Pri neexistencii cielených antidampingových opatrení zo strany EÚ by neférové dovozy naďalej devastovali európsku priemyselnú základňu a ohrozovali naše pracovné miesta. Zároveň by zvýšili európsku uhlíkovú stopu. Vyzývame preto príslušné autority EÚ na dohodu o udržateľnom európskom systéme obchodovania s emisnými kvótami. Tento systém nesmie viesť k zvyšovaniu nákladov, minimálne na úrovni najefektívnejších európskych prevádzok, tak, aby sa pre ne zabezpečili rovnaké podmienky na podnikanie, aké majú ich konkurenti v krajinách mimo EÚ.

My, zamestnanci, odbory a zamestnávatelia európskeho priemyslu, sme spoločne proti udeleniu štatútu trhovej ekonomiky Číne, pokiaľ nebude skutočne trhovou ekonomikou. Vyzývame Európsky Parlament, členské štáty EÚ a Európsku komisiu: POVEDZTE ÁNO PRACOVNÝM MIESTAM A FÉROVÉMU OBCHODU! POVEDZTE NIE UDELENIU ŠTATÚTU TRHOVEJ EKONOMIKY ČÍNE!  

MEDZINÁRODNÝ OBCHOD MUSÍ BYŤ VOĽNÝ A FÉROVÝ

  • Čína zneužíva zásady voľného a férového obchodu s cieľom umelo udržať  svoje pracovné miesta a rast.
  • Čína vyváža svoje výrobné prebytky za ceny pod úrovňou skutočných výrobných nákladov na otvorený európsky trh za účelom získania trhového podielu ochromením svojej konkurencie.
  • Produkty dampované do EÚ sú cielené na hlavné európske priemyselné odvetvia, vrátane výroby ocele, hliníka, keramiky, plastov, solárnych panelov, nábytku a bicyklov, a ďalších, čo nepriaznivo ovplyvňuje celý hodnotový reťazec.
  • EÚ zaznamenala v roku 2015 s Čínou rekordný obchodný deficit presahujúci 180 miliárd EUR, a to  v čase, kde Čína nemala štatút trhovej ekonomiky. Táto nerovnováha v dôsledku masívneho dampingu ďalej narastá.
  • Čínska stratégia exportnej expanzie a 5-ročné plány naďalej podporujú masívne nadkapacity vo výrobe.
  • Viac než 60% všetkých antidampingových opatrení EÚ je uvalených na čínske výrobky.
  • Európski výrobcovia nemôžu konkurovať čínskemu, štátom sponzorovanému dampingu a exportným subvenciám. Pravidlá WTO a EÚ jasne zakazujú členským štátom podporu svojho priemyslu týmto spôsobom.
  • Dampovaný čínsky import zvyšuje celkové emisie CO2, čím podkopáva klimatické ciele EÚ a schémy obchodovania s emisiami CO2, keďže produkty vyrobené v Číne majú oveľa vyššiu environmentálnu stopu.  
  • Táto krajina nespĺňa ani základné kritériá EÚ na to, aby bola považovaná za trhovú ekonomiku.

STOP UDELENIU ŠTATÚTU TRHOVEJ EKONOMIKY PRE ČÍNU!

  • Čína nie je trhovou ekonomikou – je to štátom riadené hospodárstvo, ktoré nerešpektuje najzákladnejšie pravidlá WTO, napr. “umožniť ceny riadené silou trhu.” 
  • Čínska vláda napriek tomu nástojí na udelení štatútu trhovej ekonomiky zo strany EÚ v roku 2016 z dôvodu ustanovení prístupového protokolu WTO. V skutočnosti žiaden takýto záväzok neexistuje.  
  • Udelenie štatútu by v podstate znamenalo vydať Číne licenciu na damping, namiesto jasného signálu nevyhnutnosti prijať reformy.
  • Udelenie štatútu trhovej ekonomiky Číne by viedlo k strate pracovných miest a rastu v Európe. Celkovo je v Európe ohrozených takmer 3,5 miliónov pracovných miest a približne 228 miliárd EUR ročného hrubého domáceho produktu.

EU MUSÍ POVEDAŤ NIE UDELENIU ŠTATÚTU TRHOVEJ EKONOMIKY ČÍNE!

  • Lídri EÚ musia zabezpečiť voľný a férový globálny obchod a prijať účinnejšie nástroje na ochranu obchodu.
  • Lídri EÚ musia ihneď zastaviť čínsky damping a udržať tak rast a  pracovné miesta v Európe!
  • Lídri EÚ musia jasne deklarovať, že štatút trhovej ekonomiky pre Čínu nebude automaticky udelený v roku 2016!  
  • Lídri EÚ musia zabezpečiť, aby systém obchodovania s emisiami skleníkových plynov v EÚ neviedol k nárastu dovozu CO2 do EÚ z krajín ako Čína, a to ochranou globálnej konkurencieschopnosti nášho priemyslu. 

POVEDZ ÁNO PRACOVNÝM MIESTAM A FÉROVÉMU OBCHODU!

POVEDZ NIE UDELENIU ŠTATÚTU TRHOVEJ EKONOMIKY ČÍNE!  

SIGNATÁRI

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...