Vyhľadávanie:

Aby európske oceliarstvo prežilo, hlavy štátov musia konať okamžite

Aby európske oceliarstvo prežilo, hlavy štátov musia konať okamžite

V súvislosti s rokovaním Európskej komisie na tému zachovania a udržateľnosti pracovných miest a rastu oceliarskeho priemyslu v Európe, na ktorý nadväzovalo stretnutie Európskej rady vo štvrtok 17. marca, vydala Asociácia európskych výrobcov ocele EUROFER oficiálne stanovisko.

Jeho hlavným odkazom je, že lídri Európskej únie musia okamžite konať, aby sa tento pre Európu životne dôležitý sektor zachoval.

„Vítame zámer a návrh Európskej Komisie, aby sa zrýchlila schopnosť Európskej únie reagovať na nekalé obchodné praktiky a zvýšila sa účinnosť antidumpingových a antisubvenčných opatrení. Mnohé sa môže urobiť aj bez ďalších legislatívnych zmien,“ povedal Axel Eggert, generálny riaditeľ Európskej asociácie ocele (EUROFER).

„Tieto ochranné obchodné nástroje (TDI) Európskej únie  a ich účinnosť musia byť  zásadne upgradované. V tomto smere by sme si mohli zobrať príklad z USA. V Spojených štátoch je obdobie na uvalenie  provizórnych antidumpingových opatrení iba štyri a pol mesiaca. EÚ na to potrebuje až deväť mesiacov. Navyše, v Amerike uplatnili  antidumpingové rozpätie na základe výpočtov v plnej miere, zatiaľ čo EÚ používa na neprimeraný dovoz nižšie clo. V nedávnom prípade uvalila EÚ na za studena valcované výrobky z Číny clo vo výške najmenej 13 percent,  namiesto vypočítaných 60 percent, ktoré mohli byť použité. USA v poslednom čase aplikovali na rovnaký typ výrobkov clo vyššie ako 265 percent!“ zdôraznil Eggert.

Návrh Komisie modernizovať ochranné nástroje EÚ bol na stole Európskej rady od roku 2013, avšak boli blokované niektorými reprezentantmi členských štátov.
„Členské štáty by sa mali v konečnom dôsledku intenzívnejšie snažiť presadiť návrh Európskej komisie na modernizáciu nástrojov na ochranu obchodovania v EÚ. Okrem iného, sa tento tlak musí vzťahovať na všetko, od rýchlosti vykonávania opatrení na ochranu obchodu, po možnosti uloženia opatrení, ktoré skutočne odrážajú mieru zraniteľnosti a tiež sa musí vzťahovať aj na navýšenie cla.“

Axel Eggert dodal : „V súvislosti s Čínou sa v komunikácii opomína, že táto krajina musí splniť svoje záväzky voči Svetovej obchodnej organizácii (WTO), ešte pred tým než jej bude pridelený štatút trhovej ekonomiky (MES). V predvídateľnej budúcnosti by bolo udelenie MES Číne unáhlené, pretože nespĺňa päť kritérií Európskej únie, na základe ktorých môže byť považovaná za trhovú ekonomiku. Komisia musí pokračovať v podpore pracovných miest a raste ekonomiky Eurozóny a nesmie poľaviť krajinám praktizujúcim dumping na európskych trhoch.“

Eggert na záver uviedol : „Komisia si žiaľ aj naďalej nepripúšťa problém jednostrannej regulačnej záťaže , ktorá priemyslu Európskej únie spôsobuje problémy, pričom naši svetoví konkurenti týmto nákladom vystavení nie sú. Komisia nevyužila možnosť zaviazať sa k tomu,  aby sa  jej návrh na reformu systému obchodovania s emisiami v EÚ (EU ETS) vyhol smerovaniu k nákladom, aspoň na úrovni najvýkonnejších európskych oceliarní.  Berúc do úvahy ciele  EÚ pre konkurencieschopnosť, rast a zachovanie pracovných miest, ide o nekonzistentné kroky, ak zo stany EÚ nevidno záujem o zabezpečenie  rovnakých podmienok ani pre najefektívnejších výrobcov v Európe. Výsledkom je pokračujúci únik investícií a pracovných miest, rovnako ako rastúci dovoz výrobkov s oveľa vyšším environmentálnym dopadom.“

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...