Vyhľadávanie:

Autogram pre policajtov

Autogram pre policajtov

S traumatológom, primárom Centra preventívnej a športovej medicíny a známym hokejovým lekárom Miloslavom Klímom

Bývalý úspešný športovec, lekár, špecialista, donedávna predseda spoločnosti slovensko-francúzskeho priateľstva, no predovšetkým človek s veľkým srdcom.
Športovci ho poznajú ako dlhoročného klubového lekára hokejistov Košíc (viac ako 39 rokov), ale i hokejového reprezentačného mužstva Česko-Slovenska ( 20 rokov).
Dnes pracuje ako lekár, traumatológ na úrazovej chirurgii v Košiciach, kde patrí k priekopníkom artroskopickej operácie kolenného kĺbu na Slovensku. Súčasne je primárom Centra preventívnej a športovej mediciny. Vo svojej takmer 40-ročnej praxi operoval vyše dva a pol tisíc kolien a vykonal tisícky ďalších operačných úkonov. Miloslav Klíma.
Ako nám povedal, na Slovensku má úrazovosť cyklistov, motocyklistov, ale i motoristov stúpajúci trend. Zo svojej cesty v USA si spomína, že ak vlastník dvojstopového dopravného prostriedku pri jazde nemá prilbu, dopúšťa sa vážneho dopravného priestupku. Bez ohľadu, či jazdí na zelenej lúke, pláži, alebo na ceste. U nás, žiaľ, sa takýto zákon dostáva do života až v súčasnosti.
Keďže, ako nám prezradil, auto považuje za dôležitý dopravný prostriedok, ktorý mu pomáha nielen prekonávať vzdialenosť, ale i šetriť čas, opýtali sme sa, za akého šoféra sa považuje.

- Určite za ohľaduplného a rozvážneho, ktorý dobre vie, že pokojná jazda sú nevyhnutné faktory pre bezpečné riadenie automobilu. Dobrou školou tolerantnosti na cestách bol pre mňa pobyt v Rakúsku.

· Sadáte za volant automobilu takmer 40 rokov. Ktoré autá prešli vašimi rukami?
Po získaní vodičského preukazu, mal som 21 rokov, bola mojím prvým autom Škoda 110L. Neskôr to bol Fiat Zastava a zrejme som bol prvým Košičanom, ktorý vlastnil túto značku. Už vyše štvrťstoročie som verný nemeckému VW Golf. S touto značkou som naozaj spokojný. Predovšetkým preto, že ma ani raz nesklamala.

· A čo pokuty? Pomáha vám vyhnúť sa im, že ste známa osobnosť na Slovensku?
Rozhodne patrím medzi motoristov, ktorí dodržiavajú pravidlá cestnej premávky. Samozrejme, že i ja som len človek a nejaký ten drobný priestupok sa mi pritrafí. Napriek tomu som pokutu platil iba raz a to som precestoval štyri kontinenty sveta. Priznám sa, stalo sa mi zo dvakrát, že ma policajti spoznali a drobný priestupok odpustili. Raz, pri ceste do Bratislavy za reprezentačnými povinnosťami, ma pri bežnej kontrole spoznal príslušník dopravnej polície a poprosil ma o autogram na čapicu. Pri podpisovaní som zistil, že predo mnou zastavili i reprezentačných trénerov Júliusa Šuplera a Jána Selveka. Na čapici totiž boli už ich podpisy...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...