Vyhľadávanie:

Blíži sa Deň bielej palice

Blíži sa Deň bielej palice

Každý asi pozná Bielu pastelku – zbierku pre nevidiacich a slabozrakých, výťažok z ktorej im pomáha začleniť sa do bežného života. Hoci ide o celoročnú online zbierku, dobrovoľníkov s pokladničkami sme v uliciach mohli stretnúť 23. septembra. Ale vedeli ste, že svoj deň má aj biela palica, jedna z najdôležitejších pomôcok zrakovo znevýhodnených ľudí? Tento rok sa aktivity sústredia na 14. októbra.

„Tento deň budeme v spolupráci s Prezídiom policajného zboru organizovať už 13. ročník dopravno-preventívnej akcie, ktorej hlavným poslaním je zvýšenie informovanosti vodičov i bezpečnosti chodcov so zrakovým postihnutím,“ hovorí Eliška Fričovská z Únie nevidiacich a slabozrakých. „Chceme tým zdôrazniť, že vodič je podľa zákona povinný „dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám“. Práve biela palica informuje vodičov a ostatných účastníkov cestnej premávky o prítomnosti nevidiaceho. Ak chce nevidiaci alebo slabozraký chodec prejsť cez cestu, dáva signál tým, že bielu palicu zodvihne vodorovne pred seba. „Palicu dvíha maximálne do výšky pása a takto ju podrží niekoľko sekúnd. Rešpektujúci vodič zareaguje zastavením a trpezlivo počká, kým daný človek prejde. Vodičov, ktorý zareagujú správne, náš tím odmení voňavým autíčkom,“ avizuje E. Fričovská.

Akékoľvek trúbenie či blikanie svetlami na človeka so zrakovým postihnutím nie je vhodné. Tí, ktorí nevidiacemu figurantovi prednosť nedajú, sú poučení a odídu aj s letáčikom, kde nájdu informácie o tom, ako správnej reagovať na nevidiaceho človeka v cestnej premávke.

O vhodnom správaní sa k zrakovo postihnutým aj v iných situáciách sme písali v článku:

 U. S. Steel Košice - „Ja nie som blbá, ja len nevidím“ (usske.sk)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...