Vyhľadávanie:

Botanici o včelách

Botanici o včelách

Od zajtra 10. novembra do nedele 26. novembra 2023 potrvá výstava Včelárstvo, ktorú usporadúva partnerská Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach v spolupráci s Asociáciou včelárov Slovenska a MIMI farmou na Mánesovej 23. Pre návštevníkov je pripravený zaujímavý program, vrátane poradenskej činnosti, predaja medu a včelích produktov, workshopu farmy MIMI o včeľom vosku a jeho využití.  Tí, ktorí budú mať záujem, sa môžu naučiť, ako si vyrobiť rôzne druhy sviečok z vosku alebo medzistienok. Na budúci víkend sa na výstave predstavia aj ďalší výrobcovia včelárskych pomôcok, úľov a predajcovia produktov, určite mnohých priláka dielnička pečenia a zdobenia medovníkov, ukážky zažehľovania voskových obrúskov, ale aj prednášky pre včelársku i laickú verejnosť.

Propagácii včelárstva sa prostredníctvom realizácie niekoľkých zámerov v spolupráci s ďalšími partnermi venujú v košickej botanickej záhrade dlhodobejšie.

Prvým, najdôležitejším zámerom, je podpora opeľovačov, ako nevyhnutej súčasti biodiverzity. Z hľadiska ekologického je veľmi významný prínos rozširovania potravných zdrojov pre opeľovačov cielenou výsadbou a podporou včelársky významných druhov rastlín. Zvýšenie pestrosti vegetácie podporuje nielen zdravý vývoj včelstiev včely medonosnej, ale zvyšuje sa aj potenciál na zdravý vývoj populácií ostatných druhov opeľovačov.  Ďalším veľkým prínosom je starostlivosť o vlahu a prístup hmyzu k vhodnej forme vody. Prevádzka umelo založenej mokrade, ako aj intenzívne zavlažovanie plôch areálu botanickej záhrady v čase sucha, zabezpečuje potreby včely medonosnej a má strategický vplyv na prosperitu voľne žijúcich živočíchov. Tretím zámerom bolo vytvorenie novej relaxačnej a rekreačnej aktivity pre návštevníkov, ktorou bude možnosť pobytu v tzv. apidomčeku,“ informuje o aktivitách Robert Gregorek, vedúci oddelenia okrasnej a úžitkovej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Aj preto bude sobotňajší blok prednášok počas výstavy venovaný rôznym formám apiterapie.  Hovoriť sa bude o princípoch využívania a prevádzky apidomčeka, úľovej terapii a apiterapii v praxi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...