Vyhľadávanie:

Brigádnici naplnili štyri veľké kontajnery

Brigádnici naplnili štyri veľké kontajnery

Veľký kus práce urobili v ZOO dobrovoľníci, ktorí pomohli upraviť detské ihrisko

Keď do areálu ZOO začali ráno prichádzať skupinky dobrovoľníkov, počasie neveštilo nič dobré. Prvé kvapky dažďa začali padať už počas úvodného mítingu. A tak bolo všetkým jasné, že na rad príde plán B – takzvaný mokrý variant.

Rodinka Vranecová prišla do ZOO v kompletnej zostave – otec Peter, ktorý pracuje na výskume, mama Kvetoslava, ich štvorročný syn Marek a v kočíku malá, jeden a polročná Veronika. Vranecovci sú už skúsení dobrovoľníci, v ZOO boli aj vlani. Toto miesto majú radi, zvieratká chodia navštevovať často, najmä Marekove obľúbené levice. „Škoda, že prší,“ vyjadrila hádam za všetkých sklamanie Kvetoslava. „Tešili sme sa, že budeme hlavne natierať, aj Marek sa chystal pomôcť, ale z natierania plotov asi nebude nič.“

Rovnako sa najmä na natieračské práce tešila aj ďalšia dobrovoľníčka – Nikola Mitrová, ktorá do ZOO prišla so snúbencom Jaroslavom Košičanom. „Sme tu prvý raz,“ povedala Nikola. „Toto miesto vybrali moji kolegovia z oddelenia, tak som sa pridala. Záhrada sa rozkladá na veľkom priestore, určite sa im pomoc dobrovoľníkov zíde. Už sme tu párkrát boli, ako brigádnici máme premiéru.“

Medzi dobrovoľníkmi nechýbali ani známe tváre – Viera Štefanovová, Natália Belá, Jozef Majoroš, Slávka Nahajová, či Marta Oravcová, ktoré si túto lokalitu za „svoju“ vybrali opakovane, už po niekoľký raz.

Zoologická záhrada sa teší veľkej obľube aj preto, že je to jediná lokalita, kde si dobrovoľníci môžu vziať  svoje deti.  Aj preto je kapacita dobrovoľníkov naplnená väčšinou už prvý deň prihlasovania. V čase, kým rodičia pracujú, sa tu o deti starajú dve dobrovoľníčky z Friga. Kika a Agáta mali tohto roku nečakanú posilu. Deťom sa, spolu s nimi, venovala aj Ivanka Majorošová, Ivana sa dobrovoľníckych podujatí roky zúčastňovala ako dieťa, spolu so svojim otcom, zamestnancom U. S. Steel Košice -  Jozefom Majorošom. Teraz prišla už ako „veľká“ dobrovoľníčka.

Odhodlaniu viac ako päťdesiatich dobrovoľníkov napokon v priebehu dňa prestalo vzdorovať aj počasie, a tak za nimi ostal viditeľný výsledok. „Podarilo sa nám urobiť všetko, čo sme si zaumienili,“ zhodnotila na záver podujatia koordinátorka za ZOO Košice Eva Malešová. „Aj keď sme museli vynechať obľúbené natieranie ohrád, výsledok práce dobrovoľníkov je viditeľný a hmatateľný. Pomohli nám výrazným spôsobom revitalizovať detské ihrisko pri hrabavej hydine. Vyčistili celé okolie, pod lavičky položili dlažbu, natreli rôzne prvky, z ktorých sa ihrisko skladá.“

Veľký kus práce urobili tí, ktorí vynášali konáre, zrezané stromy a porast okolo ihriska. Naplnili tak doplna štyri veľké kontajnery. Viditeľný je výsledok práce aj v stajni pre kopytníky, kde ďalšia skupinka dobrovoľníkov bielila steny, ošetrovala a natierala drevené časti a dvere.

A nenudili sa ani deti. „Všetky tri animátorky boli super,“ zhodnotila Eva  Malešová a dodala: „Spolu s deťmi si prezreli ZOO, radosť mali zo zvieratiek, ktoré im na tváričky namaľovala jedna z nich, zahrali sa v novej učebni s názvom Himálaje.“ Na záver podujatia všetkým dobre padol spoločný guláš v reštaurácii U medveďa. Viacerí z nich v záhrade zostali aj po skončení brigády a ešte si spolu prešli areál tohto obľúbeného výletného miesta Košičanov.                                        

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...