Vyhľadávanie:

Byť zodpovedným znamená robiť svoju robotu dobre

Byť zodpovedným znamená robiť svoju robotu dobre

Inšpekčný zámočník Štefan Kundráth na roky práce vo fabrike nezabudne

Minulý piatok si poslednýkrát obliekol montérky, nasadil prilbu, okuliare, rukavice... Toľko rokov opakovaný rituál, po ktorom nasledovala osemhodinová šichta pri konvertoroch v dvojke oceliarni, dospel do záverečného štádia... Po tridsiatich šiestich rokoch, ktoré si inšpekčný zámočník Štefan Kundráth odkrútil vo fabrike, nastal čas na zaslúžený odpočinok. Ako sám vraví, teší sa naň. Na záver tohto týždňa sa tak, ako sa patrí, rozlúči s najbližšími kolegami... I v rodinnom dome so záhradou je čo porábať. Na to, čo popri robote nestihol, bude mať teraz času dosť.

Do železiarní nastúpil ako čerstvý absolvent strojníckej priemyslovky. V ústredných zámočníckych dielňach pôsobil štyri roky, potom, na mesiac, sa s fabrikou rozlúčil. Košické strojárne ho však neoslovili, v skúšobnej dobe odišiel a vrátil sa späť do huty. Zaradil sa medzi údržbárov oceliarne dva, ktorej výstavba v tom čase vrcholila. Ostal jej verný celých tridsaťdva rokov. Ako inšpekčný mal na starosti konvertorovú linku, najzložitejší, no i najdôležitejší technologický uzol v prevádzke. Zažil tu všelijaké časy, veľa sa toho zmenilo, vzhľadom na dlhoročnú prax môže porovnávať. Kvituje zmeny k lepšiemu hlavne v pracovnom prostredí, ktoré už neznepríjemňuje prach tak, ako kedysi. A tiež to, že času na prípravu opráv je viac.

"V sedemdesiatom štvrtom," vracia sa do minulosti, "mala prvá kampaň 160 tavieb, ročne sa konvertor podroboval aj desiatim opravám. Išli sme v podstate z opravy do opravy. Teraz," uznanlivo konštatuje, "ide konvertor prakticky bez bežnej opravy výmurovky aj viac ako dva roky. Oprava sa naplánuje do detailov, všetko sa musí prichystať tak, aby sa realizovala v stanovenom čase. Sklzy nemôžu byť, druhá šanca sa už nedáva."

Väčší tlak na inšpekčného i určitá dávka stresu, aby všetko klapalo ako má. Štefan Kundráth im vedel čeliť... A čo odkazuje mladým, svojim nástupcom? "Aby svoju robotu robili dobre, musia si vypestovať vzťah k fabrike a naučiť sa byť zodpovednými. Naša generácia má iný vzťah práci, vie si ju vážiť." Nemyslí to v zlom, len hovorí o svojej skúsenosti. A na záver nezabudne poďakovať, aj touto cestou, všetkým svojim kolegom pod vedením majstra Tibora Straku, Petrovi Kellymu, výrobno-technickému námestníkovi riaditeľa Oceliarne, ktorého považuje za jedného z najlepších odborníkov i vedúcemu prevádzky strojná údržba konvertorov Miroslavovi Česelkovi...

"Odchádza odborník, ktorý urobil pre fabriku kus poriadnej roboty," skonštatoval majster Tibor Straka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...