Vyhľadávanie:

Choď k Indiánom a uč sa...

Choď k Indiánom a uč sa...

Prirodzené rodičovstvo, alebo hľadanie strateného šťastia pre nás a naše deti

Minulý týždeň sme vás v Oceli východu lákali na workshop venovaný prirodzenému rodičovstvu a prezentácii jednej zaujímavej knihy. "Choď do lesa k mravcom a uč sa od nich," radí biblické príslovie. "Choď k americkým Indiánom, možno kadečo pochopíš," hovorí autorka knihy Koncept kontinua Jean Liedloffová. A hlavne o tejto knihe, a múdrostiach v nej, sa veľa rozprávalo v materskom centre Stonožka. Bora Berlingerová, prekladateľka spomínanej knižky, tam bola osobne a rozprávala o tom, ako sa vrátiť k prirodzenosti vo výchove detí.

Je pravdou, že v minulosti sa deťom venovalo menej času. Teraz sa píšu rôzne štúdie o výchove, deťom a starostlivosti o deti sa venuje oveľa viac pozornosti než v minulosti a pritom problémov neubúda, skôr naopak. Ak deti máte, pravdepodobne ste už prišli na to, že výchovné príručky vám nepomáhajú. Jean Liedloffová žila dva a pol roka v pralese Južnej Ameriky s Indiánmi, ktorí doteraz žijú na úrovni doby kamennej. Sú vyrovnaní a šťastní. Ich deti sú veselé, obetavé, poslušné a absolútne spokojné. Prečo asi?

Bora Berlingerová, príjemná mladá žena plná energie, si osobne vyskúšala všetky rady, ktoré autorka knihy spomína vo svojej knihe. Bora má tri deti. To prvé vychovávala klasickým spôsobom, zatiaľ čo ďalšie dve deti s ňou mali omnoho bližší telesný kontakt, nosila ich v šatke a kojila podľa potreby. Viac sa spoliehala aj na inštinkty samotných detí. Ak sa rozhodnete s deťmi spolupracovať a necháte sa uniesť ich prirodzenosťou, začnú sa prebúdzať aj vaše inštinkty. Koncept kontinua znamená, že ste so svojím dieťaťom neustále, nosíte ho so sebou už od narodenia v šatke, či už vpredu, alebo na chrbte.

Pre vášho potomka je ideálne, ak s ním spíte v spoločnej rodičovskej posteli, kde cíti lásku a istotu. Ako bude rásť, sám príde na to, kedy je čas osamostatniť sa a začať spať vo vlastnej posteli. Blízky telesný kontakt s najbližšími je veľmi dôležitý, aby sa z bábätka stala šťastná a vyrovnaná osobnosť. Dieťa v šatke na vašom chrbte vidí ako "veci fungujú". V šatke môžete dokonca nosiť aj dve deti. Keď ich nosíte priamo od narodenia, ich pribúdajúce kilá zvládnete hravo. Dôležité je aj to, aby dieťa žilo v určitej komunite, aby spoznávalo viacerých "malých" aj "veľkých" ľudí. Deti sa hrajú s ostatnými malými deťmi v komunite.

Myslíte, že náš súčasný život nám nedovoľuje žiť v komunite a stretávať ďalších rodičov s malými deťmi? Hovoríte, že žiadne takéto mladé rodinky nepoznáte? To nevadí, práve preto na sídliskách v Košiciach vznikajú materské centrá, kde nájdete šantiace deti a mamičky, ktoré sa v kruhu zhovárajú napríklad aj o bezplienkovej metóde, alebo o nových viazaniach šatiek, či o visiacich sieťach, v ktorých sa vaše bábo vyspí krásne do ružova. Nájdite si web www.mcstonozka.sk a dozviete sa viac.

A určite sa nebojte, v centre nájdete usmievavé žienky, ktoré vám pomôžu a poradia. Do centra chodí s malým Jakubkom aj jedna moja kamarátka. Cvičia spolu na fit lopte. Sama hovorí, že byť s malým celé dni osamote v byte je veľmi ťažké. Centrum je výborná alternatíva. A ešte jedna poznámka, minule sme vám dali do pozornosti web stránku www.nosime.sk Ľudia, ktorí túto stránku spravujú, boli na workshope tiež a ukázali nám tam aj šatky na nosenie, bavlnené plienky, rukávniky pre detičky a ďalšie praktické veci, ktoré pomôžu postarať sa o bábätko čo najlepšie. Aj oni predávajú knižku Koncept kontinua, ktorú skutočne odporúčam do vašej pozornosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...