Vyhľadávanie:

Európski oceliari sa stretnú v Bruseli na protestnom zhromaždení

Európski oceliari sa stretnú v Bruseli na protestnom zhromaždení

Európski úradníci v Bruseli budú v pondelok 15. februára 2016 počuť pod svojimi oknami hlas košických oceliarov. Približne sto hutníkov z U. S. Steel Košice sa pripojí k očakávanej tri až štyri tisícovej mase kolegov z ďalších členských krajín Európskej únie, ktorí prídu do Belgicka povedať nahlas ÁNO korektnému obchodovaniu a NIE udeleniu štatútu trhovej ekonomiky Číne zo strany Európskej únie.

Na bezprecedentnú situáciu európskeho oceliarskeho priemyslu poukazujú zamestnávatelia, zamestnanci i odborári dlhodobo, veď kríza, pod ktorú sa podpísali stále narastajúci dovoz dumpovanej ocele z Číny, ako aj dopady jednostrannej klimatickej politiky EÚ, rigoróznych environmentálnych pravidiel, vysokých cien energií, ale napríklad i úsporných opatrení v stavebníctve, doprave a ďalších oblastiach, trvá už viac ako sedem rokov. Oceliarstvo stratilo za toto obdobie už vyše 85 tisíc pracovných miest - len za posledné tri mesiace vlaňajška prišlo vo Veľkej Británii o prácu päťtisíc ľudí. Situácia sa nijako nezlepšuje a manévrovací priestor podnikov je čoraz užší. Napokon, cítime to aj my vo firme. Aby sme ostali konkurencieschopní, museli sme prijať desiatky opatrení, pričom skrátený pracovný týždeň bol len jedným z nich. Európski zamestnanci a zamestnávatelia (v EÚ pracuje v odvetví oceliarskeho priemyslu približne 330 tisíc zamestnancov a ďalšie milióny sú s ním pracovne prepojené, na Slovensku má väzbu na oceliarstvo každý štvrtý zamestnanec) sa najviac obávajú riskantného plánu Bruselu zmeniť obchodné postavenie Číny na európskych trhoch. V hre je iba niekoľkoriadkový paragraf, ktorý by priznal krajine štatút trhovej ekonomiky, čo by znemožnilo chrániť európsky trh pred záplavou lacného čínskeho tovaru, vrátane ocele.

Podporujeme princípy súťaženia prostredníctvom voľného a poctivého obchodu, tieto princípy však Čína nedodržiava. Čína nie je trhovou ekonomikou. Je to štátom riadená ekonomika, ktorá nedodržiava najzákladnejšie princípy WTO (Svetová obchodná organizácia), napríklad, že „ceny nestanovuje dopyt a ponuka – základné trhové princípy“. Udelenie štatútu trhovej ekonomiky Číne 15 rokov po jej vstupe do WTO by znemožnilo Európskej únii bojovať s čínskym dumpingom, hovoria signatári európskeho priemyselného manifestu o korektnom obchodovaní prijatým pod hlavičkou AEGIS Europe - priemyselnej aliancie reprezentujúcej 30 kľúčových priemyselných odvetví v Európe, vrátane Európskej oceliarskej asociácie Eurofer. Vyzývajú lídrov Európskej únie, aby sa zasadili o voľný, ale spravodlivý globálny obchod a zabezpečili efektívne a účinné nástroje na jeho ochranu, aby zastavili čínsky dumping a zachovali pracovné miesta a rast v Európe. Ak by sa postavenie Číny na európskych trhoch zmenilo, v ohrození by bolo, podľa ich odhadov, až 3,5 milióna pracovných miest a strata 228 miliárd eur hrubého domáceho produktu ročne.

Európski producenti nemôžu konkurovať čínskemu štátnemu dumpingu a exportným dotáciám, keďže pravidlá WTO a EÚ zakazujú členským štátom únie podporovať priemysel takýmto spôsobom. Ceny čínskych výrobkov sú výrazne nižšie aj preto, že priemysel krajiny nemusí dodržiavať prísne environmentálne a sociálne štandardy. Pod záplavou lacného importu ocele do Európy treba vidieť aj mierne ochladenie čínskej ekonomiky. Krajina nepotrebuje toľko ocele a tak sa niektorí výrobcovia snažia zbaviť zásob a vyviezť ich. V uplynulých dňoch sa v médiách objavila informácia, že Čína masívne obmedzí produkciu ocele, čo by mohla byť pre Slovensko veľmi dobrá správa. Podľa agentúr Reuters a Bloomberg klesla vlani produkcia ocele v krajine o 2,3 percenta na 803,8 milióna ton, čo bol prvý pokles za vyše 30 rokov. Odhaduje sa, že nižší dopyt a pokles cien priniesol vlani oceliarskemu sektoru stratu približne 12 miliárd USD. Čínska vláda plánuje znížiť kapacity na výrobu ocele o 100 až 150 miliónov ton ročne, čo by malo zasiahnuť až 400 tisíc pracovných miest. Odborníci sú napriek tomu vo vyjadreniach, či ohlásené zníženie kapacít na výrobu ocele európskym producentom pomôže alebo nie, opatrní. Čína totiž nepovedala, kedy k tomuto kroku pristúpi a aj tak naďalej ostane najväčším svetovým výrobcom ocele, ktorý predáva pod svoje reálne výrobné náklady. Navyše, udelenie krajine štatútu trhovej ekonomiky by európskemu priemyslu už aj tak obmedzený priestor na dýchanie výrazne skomplikovalo. Medzinárodný obchod musí byť voľný, ale zároveň aj férový. Aj to bude jeden z odkazov európskych oceliarov a zamestnancov U. S. Steel Košice lídrom Európskej únie v Bruseli.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...