Vyhľadávanie:

FEMAN 2008 už o týždeň

FEMAN 2008 už o týždeň

Európsky kultúrny festival národov a národností

Už o týždeň, od stredy 27. augusta, sa Košice na päť dní opäť stanú miestom Európskeho kultúrneho festivalu národov a národností FEMAN 2008. Deviaty ročník podujatia sľubuje nezabudnuteľné zážitky pre milovníkov umenia, ktorých nesporne osloví rozmanitosť a pestrosť kultúr národov a národností z mnohých kútov starého kontinentu.

"Dva festivaly v jednom, tristo účinkujúcich, osem scén, etno, blues, orient a folklór," charakterizoval v skratke toto ojedinelé podujatie v Európe na stretnutí s novinármi v pondelok tohto týždňa jeho riaditeľ Eduard Buraš. "Tento rok sa budú o priazeň divákov uchádzať skupiny z Anglicka, Poľska, Rakúska, Maďarska, Turecka i Bieloruska, ktoré vystúpia na viacerých scénach. Popri tradičných schodoch pred Magistrátom mesta Košice aj v Krásnej nad Hornádom, Malčiciach, Sokoli, pri Dolnej bráne, ale i v obchodnom centre Galéria, na Hlavnej ulici a v Spišskej Kapitule."

Na svoje si určite prídu aj najmenší návštevníci festivalu. Organizátori v spolupráci s maďarskou obcou Hollóháza pre ne pripravujú vo festivalom mestečku pred magistrátom vskutku zaujímavý ťahák. Postavia im sklenú hutu, v ktorej si budú môcť vyskúšať hrnčiarske umenie a maľovanie na sklo i porcelán.

Novinkou festivalu bude jeho zameranie sa na šírenie osvety k prijatiu eura na Slovensku. Kto bude mať záujem, môže navštíviť tzv. zmenáreň a info stánok. Tohtoročné podujatie bude spojené s Festivalom národnostných menšín, ktorý sa koná už piatykrát za sebou, a to vždy v inom meste. Po Tornali, Bratislave, Humennom a Žiline bude tentoraz v našom meste. Ako informoval Zoltán Pék z agentúry Music Art, ktorá festival pripravuje, divákom sa predstaví bulharská, česká, poľská, ukrajinská, chorvátska, maďarská, rómska a predovšetkým nemecká kultúra.

Súčasťou festivalu FEMAN, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, bude aj Dialóg kultúr, diskusné fórum zamerané na Európsky rok medzikultúrneho dialógu, spojené s 15. výročím UNESCO. Uskutoční sa v sobotu, 30. augusta, v Spišskej Kapitule.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...