Vyhľadávanie:

Hutníci v ZOO stavali stanové mestečko a natierali oplotenie

Hutníci v ZOO stavali stanové mestečko a natierali oplotenie

V sobotu ráno sme sa pred vstupom do ZOO stretli so samými „starými“ známymi tvárami. Skupinka hutníkov so svojimi rodinami si z ponuky lokalít dobrovoľníckeho podujatia Hutníci pre Košice vyberá práve ZOO opakovane tretí, štvrtý, desiaty... rok po sebe. Záhradu majú radi a vyberajú si ju aj preto, že na podujatie môžu prísť spolu so svojimi deťmi.

Hutníkov privítal riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner, ktorý má rád toto naše dobrovoľnícke podujatie. Ako povedal, naši dobrovoľníci pracujú vždy rýchlo, kvalitne a výsledok ich práce  viditeľne prispeje k skrášleniu záhrady.

Väčšia časť dobrovoľníkov sa vybrala natierať oplotenie. V modrých tričkách boli neprehliadnuteľní aj uprostred rozkvitnutej prírody.

„Práca im ide veľmi dobre, všetci sú šikovní, aj počasie nám praje.  Oplotenie výbehu má dĺžku až 900 metrov. Pokračujeme postupne z jednej aj druhej strany, aby sme si navzájom nezavadzali.  Do týchto výbehov budú vypustené antilopy a byvolce. Teraz sú v stajniach a vypustíme ich až do výbehu s novým, pekným oplotením,“ povedal Patrik Pastorek, vedúci zoologického oddelenia.

      

 „Chodíme tu každý rok, sme tu už 7. alebo 8. raz. Máme radi zoologické záhrady.  Ak niekde cestujeme, vždy všade navštevujeme aj ZOO. Keď prídeme do našej ZOO, radi pozeráme, ako je to tu všetko upratané a pekné a že je to tak trochu aj výsledok našej práce,“ hovorí Slávka Nahajová.

„Keď boli deti menšie, chodili sme do ZOO veľmi radi. Vlani som na dobrovoľnícke podujatie zobral aj dcéru, ktorá mi troška pomáhala. Veľmi sa jej to páčilo, preto sme sa rozhodli prísť aj tohto roku,“ povedal o svojej motivácii Marián Lipnický.

Norbert Kubík chodil ako dobrovoľník roky pomáhať do Centra pre deti a rodiny na Hurbanovej. Teraz si vybral spolu s dcérou Laurou, zoologickú záhradu. Bývajú takpovediac v susedstve ZOO. Laura nezaváhala ani chvíľu a sama otcovi navrhla, že príde s ním.

Druhá skupinka našich dobrovoľníkov mala pôvodne čistiť od náletov úsek medzi chovným zariadením pre antilopy a novým chovným zariadením pre oceloty. Piatkový lejak však premenil celý úsek na bahnisko, preto prišiel na rad plán B.  „Potrebovali by sme postaviť stanové mestečko pre náš obľúbený program Noc v ZOO,“ predostrela návrh Eva Malešová, vedúca oddelenia marketingu a vzdelávania a dodala: „prvé prenocovanie máme v pláne už tento týždeň. Zo začiatku to budú hlavne školské kolektívy, neskôr deti z letných táborov ale prihlásiť sa môžu aj individuálni záujemcovia.“

Takmer okamžite sa vyskladala partia hutníkov, ktorá sa pustila do stavby 14 stanov.

 

      

Nezaváhal ani Branislav Magic, ktorý si v rámci nášho dobrovoľníckeho podujatia vyberá vždy ZOO a chodí tu ajnako návštevník. „Každý rok pribudnú nové atrakcie, je tu čo pozerať, vidím, že rozvoj ZOO napreduje,“ hovorí.

Desať rokov chodil Jozef Jaššo pomáhať do útulku pri Haniske. Posledné tri roky si vyberá ZOO, tentoraz sa pridal sa k partii „stavačov“ stanov.

Pravdupovediac sme nepredpokladali, že to naši hutníci s pomocou kolegov zo ZOO stihnú do konca podujatia, ale podarilo sa. Aj keď chvíľku meškali na obed, stanové mestečko vybudovali!

 

Hlavne rodinky s deťmi si radi za cieľ svojej dobrovoľníckej aktivity vyberajú práve ZOO. Staršie deti tu môžu pomáhať svojim rodičom a menšie deti prežijú v záhrade pekný a zaujímavý deň. Tohto roku aj vďaka sestrám, dobrovoľníčkam Lucii a Dáši Drenčákovej, ktoré na podujatie prihlásil otec Miloslav Drenčák. Lucia a Dáša  vymenili štetce za pozície au-pair, vzali deti na prechádzku a celý čas sa im venovali. Ako nám povedali, deti ich poslúchali a mali sa dobre.  Začali pri danieloch, pozreli si tulene, páčilo sa im komentované kŕmenie opičiek a najväčší úspech mala levica.

Na terase pri výbornom guláši sa hutníkom za pomoc poďakoval riaditeľ ZOO. Zdôraznil, že ani tohto roku nesklamali a ostal za nimi viditeľný kus práce. Všetky rodinky hutníkov dostali ako poďakovanie voľné vstupenky do ZOO.

Erich Kočner zároveň predstavil nové chovné zariadenie pre margajov (ocelotov), ktoré bolo vybudované aj vďaka našej finančnej podpore a slávnostne sa bude otvárať už čoskoro. 

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...