Vyhľadávanie:

K jazierku pribudne potôčik s lagúnami

K jazierku pribudne potôčik s lagúnami

Päťdesiat dobrovoľníkov pomôže v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Až 50 dobrovoľníkov sa bude tohto roku podieľať na úpravách Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach. Ide o najväčšiu skupinu železiarov na jednom mieste spomedzi tých, ktorí sa 19. mája zapoja do firemnej dobrovoľníckej soboty. O možnosť priložiť ruku k dielu v botanickej záhrade je už po tri roky, odkedy trvá spolupráca subjektu s U. S. Steel Košice, veľký záujem. Viacerí kolegovia sa sem radi opakovane vracajú, rozhodnutí pokračovať v načatom diele. Ako vravia, je príjemné vidieť vlastnými rukami vynovený areál a chcú sa ďalej podieľať na jeho skrášľovaní.

Vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Róbert Gregorek už má jasno v tom, kam pomoc hutníkov nasmeruje. Ako vždy, pripravené sú dva varianty - suchý a mokrý, pre deň bez dažďa i deň, v ktorom by to bolo naopak. "Brigáda bude podobná tej vlaňajšej. Radi by sme znovu opatrili novým náterom lavičky, chceme tiež ekologickým lakom natrieť dva drevené altánky, po zime pozbierať polámané konáre a opraviť lavice v lesoparku, chýbať nebude ani tradičné ošetrovanie drevín v okrasnej škôlke. Najväčšie plány, ak nám bude počasie žičiť, sa však viažu k budovaniu vodného prvku v našej záhrade. Malé jazierko v jednej z najintenzívnejšie žijúcich častí záhrady, s pstruhmi, jalcami i sumcom, už máme hotové, chystáme sa upraviť priľahlý žľab, ktorý chceme premeniť na umelý potôčik so štyrmi lagúnami. Starý žľab nie je vodotesný, treba ho upraviť. Prvým krokom je vyhĺbenie nového lôžka o dĺžke približne jedenásť a pol metra, čo chceme urobiť práve za pomoci dobrovoľníkov. Zemné práce sú vhodné pre mužov." Detaily už potom dotiahnu do konca domáci, ktorí sa postarajú o technickú úpravu potôčika, vrátane vymodelovania okolitého terénu. Dodajme ešte, že voda v jazierku i budúcom potôčiku je prírodná z jediného prameňa v botanickej záhrade. Na vstupe dokonca spĺňa parametre pitnej vody. Všetky potrebné úpravy by mali byť hotové do septembra tohto roku.

Dobrovoľníci sa nemusia báť ani daždivej soboty. Presunú sa iba pod strechu a môžu veselo natierať a opravovať. Altánky, parkové lavice i dvere skleníkov. Občasný dážď nebude brániť ani tomu, aby zbierali popadané konáre v lesoparku.

Odmenou pre tých, ktorí priložia ruky k dielu bude možnosť pozrieť si motýle exotických trópov z Indonézie, Číny, Latinskej Ameriky. Motýlia show, na ktorej sa predstaví takmer štyri tisíc jedincov bezmála sto druhov motýľov, sa začína 18. mája a potrvá do 30. júna 2012. Deti dobrovoľníkov zasa poteší projekt Rozprávkový svet. V areáli záhrady uvidia v predstihu časť z vyše štyridsiatich exponátov rozprávkových bytostí. Výstavu pre verejnosť sprístupnia 25. mája 2012.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...