Vyhľadávanie:

Keď hudba povznáša ducha

Keď hudba povznáša ducha

Hudbu povznášajúcu dušu a spôsobujúcu zimomriavky v podaní desiatok mladých hudobníkov zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska i vzdialených Filipín a koncerty v Košiciach, Vysokých Tatrách a po prvý raz aj v Prahe. To všetko priniesol v uplynulých dňoch Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník.

„Na jednej strane stojí úľava a dobrý pocit z toho, že sa nám to podarilo zvládnuť, na druhej strane s únavou aj pocit ľútosti, že to už skončilo. Aj v tomto roku sa ukázala jedinečnosť tohto festivalu, ktorý hoci nesie vždy rovnaký názov, je každý rok iný a prináša vždy veľa výnimočných momentov,“ hovorí riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Vo festivalovom centre v Košiciach sa aj v tomto roku stretlo vyše 200 mladých umelcov zo štyroch krajín. Najočakávanejšou udalosťou festivalu sú tradične otváracie či záverečné galakoncerty veľkého medzinárodného orchestra a zboru „Šengenský poludník“ v Kostole Premonštrátov v Košiciach. „Galakoncerty sú každoročne dôkazom toho, akým nádherným spôsobom dokáže hudba spájať mladých ľudí z celého sveta, ktorí po niekoľkých skúškach svojou interpretáciou náročných diel vháňajú do očí slzy a na telo zimomriavky,“ vraví Igor Dohovič. „Vďačíme za to stálym partnerom akými sú Mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Košické kultúrne centrá a mnohí ďalší. V tomto roku patrí poďakovanie aj Fondu na podporu umenia, Nadácii U. S. Steel Košice a stálym súkromným darcom. Samozrejme veľké poďakovanie patrí aj celému tímu členov Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, ktorí sa na organizácii festivalu podieľajú,“ dodáva riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...