Vyhľadávanie:

Košická oceľ opäť pomohla, aby mesto žilo

Košická oceľ opäť pomohla, aby mesto žilo

Spievajúca fontána je tretím skvostom medzi Národným divadlom Košice a Dómom sv. Alžbety, ktorý dotvára jedinečný kolorit našej Hlavnej ulice.  Určite každý obyvateľ nášho mesta, ktorý sa už pristavil pri fontáne, musí byť hrdý na to, že je Košičan.

V sobotu 4. mája sa uskutočnilo otvorenie Spievajúcej fontány po rekonštrukcii, na ktorú Nadácia U. S. Steel Košice prispela sumou 1 000 000 eur.

Vzácnym hosťom sobotňajšieho večera bol prezident Rudolf Schuster, ktorého množstvo divákov pri fontáne privítalo veľkým potleskom. „Pri výstavbe fontány v roku 1986  výrazne pomohli jemnomechanické dielne VSŽ, ktoré len na základe nákresu vyrobili  prvé ventily na hrajúcu a spievajúcu fontánu. Nikto neveril, že niečo také dokážu doslova za pár dní.   Naša fontána bola prvou v bývalom Česko Slovensku. Stalo sa tak 1. mája 1986, kedy bola fontána spustená.“ Rudolf Schuster ocenil významnú pomoc U. S. Steel Košice s financovaním jej rekonštrukcie.

Primátor mesta Jaroslav Polaček  bol nadšený najmä z rýchlosti, s akou sa naše vedenie rozhodlo výrazne podporiť rekonštrukciu fontány.

Na príhovor primátora nadviazal viceprezident U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga: „Bolo to naozaj veľmi krátke stretnutie u pána primátora.  Povedal, že potrebuje rekonštruovať fontánu a potrebuje na to dosť peňazí. O pár hodín neskôr sme sa mu ozvali. Celé predstavenstvo USSK jednohlasne odsúhlasilo to, že keď skoro pred 40 rokmi VSŽ pomohli pri výstavbe fontány, tak ani po takmer 4 dekádach to nemôže byť inak, bez ohľadu na to, ako sa košické železiarne dnes nazývajú. Včera som tu bol s našou návštevou z USA. Žili tu viac ako päť rokov. Prechádzali sme sa po meste a bol som pyšný na to, koľko ľudí bolo pri fontáne, malých, väčších, aj tých najstarších. Som hrdý na to, že sme mohli pomôcť. Košická oceľ opäť pomohla, aby mesto žilo.“

 

Prítomným divákom sa prihovorila aj riaditeľka Správy mestskej zelene Marta Popríková, Erik Kuzma z OZ MAKE Košice DIGITAL a Richard Duda, predseda predstavenstva Tauris, a.s.

 

Po skončení oficiálnej časti programu nasledovalo predstavenie všetkých funkcií fontány a večer zakončil koncert košickej kapely NoName, ktorý si vychutnali stovky Košičanov.

Titulná snímka:  

(zľava) Richard Duda, Jaroslav Polaček, Rudolf Schuster a Miroslav Kiraľvarga.

Foto: Ján Kisucký

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...