Vyhľadávanie:

Krv tiekla a darcovia napriek tomu sršali optimizmom

Krv tiekla a darcovia napriek tomu sršali optimizmom

Takmer 30 litrov krvi pomôže pri záchrane ľudských životov vďaka Hutníckej kvapke krvi, ktorá odštartovala dobrovoľnícke podujatie Hutníci pre Košice 2023.

Hneď ráno po šiestej hodine sa dnes hematologicko-transfuziologické oddelenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca začalo plniť prvými zamestnancami U. S. Steel Košice, ktorí prišli dobrovoľne a nezištne darovať krv. Ako prvý zaľahol na odberové miesto Martin Tkáč a hneď za ním aj Marek Ujco, obaja mnohonásobní darcovia krvi. Kolega Tkáč z ľudských zdrojov daroval krv už 77-krát a nabudúce sa chystá prísť aj s dcérou Zuzanou, ktorá čoskoro dovŕši 18 rokov.

Z ľudských zdrojov boli aj ďalšie 3 ženy, ktoré spolu čakali na odber: Diana Pappová, Ivana Šáriková a Andrea Krokosová. Posledná menovaná prišla darovať krv prvýkrát. Hoci má vzácnu krvnú skupinu, doteraz krv zo zdravotných dôvodov darovať nemohla. „Motivovala ma kolegynka Danka Drábová a naviac, aj syn je lekár, takže ochotu pomáhať máme v rodine,“ povedala nám. Darovať krv popri práci dobehla aj Erika Linkeschová (na titulnej snímke).

Niekoľko hodín sa pri odbere striedali mnohonásobní darcovia s prvodarcami. Viac než 100-krát už krv daroval Martin Szabó z obalovej vetvy aj Miroslav Feťko z DZ Doprava. Pravidelnými darcami sú aj manželia Mária a Vladimír Kurucovci. Ako každý rok, aj tentokrát každého naokolo dokázal rozosmiať Michal Tančák z Hospodárskej správy. Naopak, na svoj prvý odber sa odhodlal Michal Dečo z IT. „Premýšľal som darovaní už dávnejšie a popri tom, ako som vyberal miesto na sobotňajšiu brigádu, zaregistroval som sa aj na hutnícku kvapku.“

Rovnako spontánne zareagovali členovia video tímu z firmy Promiseo, ktorí pripravujú krátky zostrih zo všetkých aktivít dvojdňového dobrovoľníckeho podujatia. Motivovala ich dobročinnosť hutníkov a hneď traja sa rozhodli krv darovať. Ako prvá Diana Fabiánová, ktorá už drv darovala spolu s otcom Ľubomírom, a následne po nej aj kameramani Juraj Kušnír a úplne prvý raz aj 27-ročný Mário Puzder.

Mladú krv priviedol aj Ivan Fedor, ktorý má 86 odberov a prišiel spolu s dcérami Lenkou a Karinou. Pravidelnými darcami sú aj Gabániovci; tentokrát prišla mama Dana so synmi Danielom a Samuelom.

Stretli sme opäť celé pracovné tímy z finančného oddelenia aj z úseku GM pre materiálové riadenie. Anna Györgyfiová mohla začať s darovaním krvi až po tom, ako dosiahla hmotnosť 50 kg a odvtedy sa jej to podarilo 30-krát. Pravidelnými darkyňami sú aj Monika ŠipošováAndrea Čapeľová, ktorá hovorí, že „ak chcem pomáhať, darovať krv je to najjednoduchšie, čo môžem urobiť, stačí prísť.“ Podobnú motiváciu má aj Peter Szalka, Peter Kmeť a všetci ostatní, ktorí prišli 16. júna drv darovať. Bolo ich spolu 69 a darovali vyše 29 litrov krvi, ktorá pomôže pri operáciách aj záchrane životov. „Ak pomôžem zachrániť aspoň jeden ľudský život, má to zmysel,“ mohli by sme citovať jedného za všetkých darcov.

Každoročne s organizáciou a evidenciou pomáhajú štipendisti USSK, talentovaní vysokoškolskí študenti, ktorí sa popri skúškach a štátniciach stihli zapojiť aj do dobročinnosti: Vladislav Vavrák z Technickej univerzity v Košiciach a Barbora Ľapinová z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. A vďaka za to, že všetko počas Hutníckej kvapky krvi „odsýpalo“ bez problémov a v pohode, patrí aj tímu zdravotníčok pod vedením primárky Annamárie Bratkovej a manažérky rannej zmeny Henriety Horváthovej.

Fotogaléria: Arpád Köteles a Ľubomíra Šoltésová

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...