Vyhľadávanie:

Miesto, kde ožívajú spomienky

Miesto, kde ožívajú spomienky

V známom košickom športovom gymnáziu sa nachádza unikátna Sieň olympizmu

Vedeli ste, že na svetových olympiádach doteraz reprezentovalo Slovensko až 162 športovcov a členov výprav, ktorí sú rodákmi z Košíc či Košického kraja, alebo v našom meste určitý čas pôsobili? A vedeli ste, že až 34 z nich sa môže hrdiť olympijskou medailou?

Ak ste športovým fanúšikom, potom by vaše kroky mali určite zamieriť do Siene olympizmu pri Športovom gymnáziu v Košiciach na Tr. SNP 104. Na konci vestibulu tejto strednej školy sa nachádza zvonku nenápadne vyzerajúca miestnosť, no zvnútra bohatá na spomienky z účinkovania našich reprezentantov pod piatimi kruhmi. Gestorom tohto projektu je zberateľ historických faktov, v súčasnosti dôchodca, Marián Kafka. "Myšlienka založenia Siene olympizmu siaha do roku 2008. Prišla s ňou súčasná riaditeľka školy Tatiana Švecová, bývalá prvoligová hádzanárka TJ Inžinierske stavby Košice. Mnohí reprezentanti Slovenska boli zároveň aj žiakmi tohto gymnázia a zo svetových podujatí nám prinášali rôzne suveníry. Zakrátko ich bolo toľko, že sme pre ne museli vytvoriť špeciálnu miestnosť," ozrejmuje základy vzniku projektu a dodáva, že gymnázium je tiež kolektívnym členom Olympijského klubu Košice. Sieň olympizmu slúži pre študentov školy ako učebňa pre predmet základy telesnej výchovy a športu. Vyštudovaný stomatológ, ktorý svoju prax v minulosti krátko vykonával aj vo VSŽ, nedá na toto miesto dopustiť. "Nachádza sa tu množstvo artefaktov a suvenírov, ktoré nám venovali samotní športovci. Sú uložené vo vitrínkach, doplnené o krátke popisy a výstrižky článkov z novín. Väčšie suveníry sú zavesené na stenách," ukazuje.

A skutočne, naši olympionici "prispeli do mlyna" naozaj všeličím. Dresy, hokejky, športový výstroj, fotografie, plagáty, odznaky, nálepky, maskoty, suveníry od výmyslu sveta a množstvo faktov. To má na starosti M. Kafka. "O každom napíšem pár riadkov a informácie dopĺňam i archívnymi fotografiami." Návštevník sa dozvedá aj málo známe fakty ako napríklad, že historicky prvým Slovákom s olympijskou medailou na hrudi bol Košičan Alexander Prokopp, ktorý si "vystrieľal" bronz v Štokholme ešte v roku 1912. "Pikoškou" je aj to, že cestu do Švédska si hradil z vlastného vrecka. V Sieni olympizmu môžete okrem iného obdivovať špeciálnu obuv sánkarky Veroniky Sabolovej, trojnásobnej účastníčky zimných olympijských hier, kombinézu a helmu ďalšej sánkarky Viery Gbúrovej alebo rukavice najúspešnejšej šermiarky slovenskej histórie a rodáčky z Košíc Kataríny Ráczovej-Lokšovej. Zaujímavých artefaktov je však omnoho viac.

Portréty olympijských medailistov majú vyhradenú jednu celú stenu. Visia tu fotografie Jozefa Göncziho, Ladislava Trojáka, Mikuláša Athanasova, Márie Mračnovej-Faithovej, nášho kolegu Petra Veselovského a mnohých ďalších.

Sieň olympizmu je obľúbená najmä medzi školákmi, mnohí tu nachádzajú svoje športové vzory. Počas našej návštevy si vitríny so záujmom obzerali aj spolužiaci z košického športového gymnázia Róbert Schwartz a Kamil Valko. Obaja sa venujú bojovým športom, prvý menovaný je karatista a druhého oslovilo taekwondo. "Už sme prišli po niekoľkýkrát. Vždy sa radi vraciame, pretože je tu množstvo zaujímavých vecí. Ten, kto má rád šport, si určite príde na svoje," zhodne tvrdia.

Sieň olympizmu sa páči mnohým. Badateľné je to aj v kronike návštev, ktorá je už takmer celá zapísaná. Poväčšine obsahuje, ako inak, slová vďaky a uznania, ktoré sú najlepším dôkazom, že tento projekt rozhodne plní svoj účel.

Ak chcete navštíviť Sieň olympizmu, otvorená je každý pracovný deň od 9:00 do 12:00. Telefonicky (055/641 51 38) je však možné dohodnúť si aj iný termín.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...