Vyhľadávanie:

Mladým ženám v U. S. Steel nechýba nadšenie, chuť pomáhať a stále na sebe pracovať

Mladým ženám v U. S. Steel nechýba nadšenie, chuť pomáhať a stále na sebe pracovať

Dnes pokračujeme v predstavovaní žien, zamestnankýň USSK, ktoré si, podľa tipov od našich čitateľov, zaslúžia našu pozornosť. Brigita Kurucová nám poslala tip na dve mladé inžinierky, ktoré sa aktívne podieľajú na práci záujmových skupín zamestnancov: ženskej siete a NextGen. Obe boli milo prekvapené a radi nám odpovedali na otázky.

Viktória Magicová (rod. Kerekešová) pracuje v USSK ako technická špecialistka na oddelení Manažmentu IT majetku, kde sa špecializuje na správu a podporu mobilných telekomunikačných zariadení. Do USSK prišla v roku 2013 ako brigádnička na IT oddelenie popri štúdiu na Technickej univerzite v odbore Hospodárska informatika.  Po skončení vysokej školy dostala ponuku nastúpiť na plný úväzok, ktorú bez váhania prijala, nakoľko ju práca veľmi bavila. A v čom dokáže ostatných inšpirovať? Myslím si, že mojou ochotou pomôcť a snahou každý deň sa naučiť niečo nové,“ hovorí Viktória a dodáva: „Bez mobilu, e-mailov či akejkoľvek inej formy komunikácie sa už len ťažko zaobídeme. Často nás však tieto technológie zrádzajú a nespolupracujú podľa našich predstáv. Smartfóny a tablety ponúkajú každým dňom viacero možností, ale s nimi často prichádzajú aj nové výzvy a problémy. Mojou úlohou je preto stále prichádzať na riešenia týchto problémov a zabezpečiť, aby mobilný telefón nebol na príťaž, ale na úžitok. Samozrejme, rozumiem, že nie každý je technicky zdatný, a preto sa snažím byť pokojná a trpezlivá pri komunikácii so zamestnancami.“ To zrejme potvrdia mnohí z nás, ktorí pri zvládaní nových zariadení už strácali nervy.

Na otázku, či má nejaký ženský vzor, Viktória odpovedala: „Nemám konkrétny ženský vzor, ale obdivujem všetky ženy, ktoré dokážu s úsmevom na tvári skĺbiť rodinu, prácu, domácnosť, priateľov a mnoho iného, a popritom si nájsť čas aj na seba a svoje záľuby.“ S našimi kolegyňami sme hovorili aj o tom, čo by pomohlo zlepšiť postavenie žien v spoločnosti? Podľa mňa by ženy mali nájsť v sebe odvahu prehovoriť a byť cieľavedomejšie,“ myslí si Viktória. „Vysloviť nahlas, ak sa nám niečo nepáči alebo ak by sme niečo rady zmenili. Nebáť sa povedať, čo a ako vnímame a kľudne si vypýtať pomoc, ak niečo nevieme. Neuspokojiť sa s aktuálnou situáciou, ale stále sa vzdelávať v akejkoľvek oblasti.“

Aj Soňa Kötelešová nastúpila do železiarní hneď po skončení vysokej školy v roku 2017, hoci prvé skúsenosti tu nadobúdala už v rámci programu Letná stáž. Aktuálne pracuje ako špecialistka pre environment, systémy manažérstva kvality a administratívu  v dcérskej spoločnosti Ferroenergy s.r.o. „Poväčšine ma mladí ľudia poznajú zo záujmovej skupiny pre mladých „The NextGeneration“, kde patrím medzi spoluzakladateľov. Vo voľnom čase sa ako certifikovaná inštruktorka skupinových cvičení snažím ľudí motivovať k pohybu, dodať im sebavedomie a pomôcť im dostať sa k vytúženému cieľu,“ hovorí Soňa. A v čom vidí svoje silné stránky pri motivovaní iných?  „Myslím si, že moja superschopnosť spočíva hlavne v mojom entuziazme a v neustálom chcení pomáhať a učiť sa nové veci,“ zamýšľa sa ďalej Soňa a vysvetľuje: „Riadim sa heslom: ak má problém riešenie, nie je dôvod robiť si starosti. Ak problém riešenie nemá, starosti nám aj tak nepomôžu.“

Sonine nastavenie mysle je podľa nej postavené na konaní dobra a neustálom sebarozvoji. Vedome si udržuje motiváciu, každé zlyhanie berie ako poučenie a za svoje činy a rozhodnutia nesie zodpovednosť. Snaží sa ľudí inšpirovať k tomu, aby mali podobný optimistický ´mindset´. Stále si hovorí, že „ľudia okolo nás sú naším zrkadlom. Ak sa my vieme správať dobre a robíme veci s dobrým úmyslom a láskou, nie je dôvod na to, aby sa druhí chovali inak.“ Soňa Kötelešová verí prieskumu spoločnosti McKinsey, podľa ktorého, ak sú v top manažmente zastúpené aj ženy, dosahujú takéto spoločnosti až o 20 % lepšie výsledky. „Želala by som si, aby si každý muž uvedomoval, že sa treba ozvať, keď v miestnosti, štúdiu či v zasadačke, kde sa rozhoduje, chýbajú ženy. Pretože ich pohľady budú vo výsledku chýbať.“ A i keď má Soňa viacero ženských vzorov, tým najdôležitejším je pre ňu jej mama. „Nikdy som nič nedostala zadarmo, ale nikdy mi ani nič nechýbalo, pretože ma stále odmenila. Bola som motivovaná snažiť sa, učiť sa a pracovať na svojich výsledkoch, aby som sa mala dobre. Vďaka nej viem, že ak budem tvrdo pracovať na svojich snoch, nie je možné, aby sa niečo nepodarilo,“ uzatvára svoje inšpiratívne názory naša kolegyňa Soňa Kötelešová.

 

Ilustračné foto na titulke: freepic.com

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...