Vyhľadávanie:

O spoločnom postupe v Bruseli

O spoločnom postupe v Bruseli

Predseda vlády SR Robert Fico a minister životného prostredia Peter Žiga na rokovaní v U. S. Steel Košice

V sobotu 1. marca 2014 predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico spoločne s ministrom životného prostredia SR Petrom Žigom navštívil U. S. Steel Košice a stretol sa s prezidentom spoločnosti Georgeom F. Babcokom, viceprezidentom pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslavom Kiraľvargom a generálnym právnym zástupcom C. Jamesom Bondom. Témou spoločného rokovania bola otázka konkurencieschopnosti európskeho priemyslu a energetická cenová politika v Európe, o ktorej budú jej lídri diskutovať aj na summite v Bruseli, ktorý sa uskutoční koncom marca tohto roku.

"V Bruseli, kde sa bude konať summit Európskej únie, budeme rokovať o mimoriadne vážnej téme, a tou je stratégia Európskej únie o ochrane klímy do roku 2030. Niekoľkokrát dopredu sme za vládu Slovenskej republiky avizovali, že nemôžeme súhlasiť so zámermi, ktoré Európska komisia v tomto strategickom dokumente navrhuje dosiahnuť. Nemôžeme súhlasiť s cieľom, ktorý hovorí o štyridsať percentnej redukcii skleníkových plynov a s návrhom tvorby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov vo výške 27 percent. Trváme na tom, že musí existovať trh s takzvanými voľnými emisnými povolenkami, najmä pre také firmy, akou je U. S. Steel Košice, aby boli schopné konkurovať vo veľmi ťažkom prostredí. Tento názor s nami zdieľajú aj okolité krajiny. Európska únia nemôže byť lídrom v ochrane životného prostredia a súčasne byť posledná v schopnosti konkurovať iným regiónom. Preto ak máme podporovať oceliarsky priemysel na Slovensku je našou povinnosťou jasné posolstvá komunikovať aj na pôde Európskej únie. Ponúkol som, aby sme našli spoločne s U. S. Steel Košice a Železiarňami Podbrezová spoločné stanovisko, ktoré budem ako predseda vlády prezentovať na summite. Nepôjde teda o stanovisko úradnícke, ale stanovisko, ktoré bude koordinované s najvýznamnejšími firmami na Slovensku, ktoré v tejto oblasti pôsobia a ktoré sa prirodzene cítia cieľmi nastavenými na pôde Európskej únie ohrozené", oboznámil novinárov o dôvodoch svojej návštevy v košickej oceliarni na tlačovom brífingu premiér. Neskôr dodal, že o spoločnom postupe a postoji sa hovorilo aj na neformálnom stretnutí predstaviteľov V4 v Budapešti.

Témou rozhovorov so zástupcami spoločnosti U. S. Steel Košice, ako dodal, boli aj ceny elektrickej energie pre priemysel, ktorá vyvoláva vrásky na čele všetkým podnikateľom na Slovensku. Robert Fico informoval o krátkodobých cieľoch, ktoré vláda SR v tejto oblasti má, aj o dlhodobejších víziách. Uviedol tiež, že pre vládu SR je vzhľadom na konsolidáciu verejných financií ťažké nájsť nejakú sumu peňazí, ktorou by prispela na obnoviteľné zdroje. Tie dnes výrazne zaťažujú ceny elektrickej energie. Spoluprácu s U. S. Steel Košice zhodnotil ako dobrú, pripomenul podpis memoranda o porozumení spred roka.

"Napriek tomu, že rétorika a stratégia Európskej únie sa začína vo vzťahu k firmám, akou je aj tá naša, meniť, je pre nás veľmi dôležité vidieť konkrétne kroky, ktoré by mohli našej situácii pomôcť," uviedol na margo rozhovorov prezident oceliarskej spoločnosti George F. Babcoke. "Spoločne s premiérom, ako uviedol, sme diskutovali aj o veľmi vysokých cenách za energie v Európskej únii. Musím potvrdiť, že máme veľmi tesnú spoluprácu s ministerstvom životného prostredia, komunikujeme, hľadáme riešenia, často krátkodobé, ale vždy také, ktoré majú aj našej firme pomôcť preklenúť toto náročné krízové obdobie. Prínos priemyslu do slovenského hrubého národného produktu je veľmi vysoký, preto pozornosť týmto témam je veľmi dôležitá a vítaná."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...