Vyhľadávanie:

Odporúčali by ste SOŠ v Košiciach-Šaci svojim kolegom a známym?

Odporúčali by ste SOŠ v Košiciach-Šaci svojim kolegom a známym?

Medzi zamestnancami U. S. Steel Košice je viac ako 2 500 absolventov šačianskej školy. Skúsených kolegov sme sa opýtali, ako ich škola pripravila do života a na prácu v spoločnosti U. S. Steel Košice.

Lucia Bobáková
technológ NC a CNC strojov

Pred pár rokmi som ukončila štúdium na SOŠ v Šaci. Ešte pred maturitou som dostala pracovnú zmluvu od U. S. Steel. Škola v Šaci mi určite poskytla dobré základy pre moju budúcu prácu. Veľmi sa mi páči jej systém duálneho vzdelávania, keďže to, čo vidíte na vlastné oči, pochopíte jednoduchšie, ako keď si o tom len prečítate v knihe. Prerobené učebne a nové CNC stroje boli pre mňa taktiež len plusom. Škola usporadúva rôzne akcie od športových (florbal, plávanie), celoslovenských súťaží (Zenit, obrábanie na CNC strojoch) až po vlastné podujatia školy (Jedlička, Mikuláš). V skratke môžem povedať, že táto škola ma naučila to, čo som potrebovala, našla som si tam veľa priateľov a určite ju môžem len odporučiť.

Ing. Adrián Gjabel
výkonný manažér pre údržbu aglomerácie a CPR

Po ukončení základnej školy som sa rozhodol študovať na SOU hutníckom v Šaci, keďže v tom čase ako jediná stredná škola v regióne ponúkala štúdium spojené s praxou u vtedy najväčšieho zamestnávateľa VSŽ Košice. Vybral som si študijný odbor Energetika s nezvyčajnou dĺžkou štúdia 3+2 roky, kedy po troch rokoch som získal výučný list Elektromechanik pre rozvodné zariadenia, mohol som nastúpiť do zamestnania a pokračovať v štúdiu večernou formou popri zamestnaní. Štúdium som ukončil maturitnou skúškou z odboru Elektrotechnika-Energetika. Škola bola vybavená v tom čase odbornými kabinetmi a dielňami na vysokej úrovni, a nezanedbateľné skúsenosti priniesla aj odborná prax vo VSŽ. Po ukončení štúdia som ostal pracovať vo VSŽ, v závode Údržba ako elektro-údržbár na prevádzke CPR. A keďže aj zamestnávateľ poskytoval svojim zamestnancom ďalšie možnosti pre vzdelávanie, využil som všetky svoje vedomosti zo štúdia na SOU a odbornej praxe vo VSŽ a vyštudoval na Elektrotechnickej fakulte Technickej univerzity odbor Rádioelektronika. Vrelo odporúčam všetkým budúcim záujemcom SOŠ v Šaci, určite im spojenie vzdelávania a praxe v budúcnosti prinesie úspech ako v zamestnaní, tak aj v súkromí.

Ing. Marián Dulák
hlavný manažér pre podporu DZ Teplá valcovňa

V SOU hutníckom J.A. Gagarina som študoval odbor Mechanik nastavovač pre obrábacie stroje a linky. Školu som si vyberal aj na základe toho, že moji rodičia a aj starší brat, tiež absolvent SOU hutníckeho, boli zamestnanci bývalých VSŽ Košice. Výber strednej školy som nikdy neoľutoval. SOU bolo školou hádam s najlepším vybavením na východnom Slovensku. V rozľahlých priestoroch školy sa nachádzali špecializované učebne pre výučbu odborných predmetov, veľká knižnica, obrovská telocvičňa a aj 25-metrový plavecký bazén. Súčasťou školy boli aj kvalitne vybavené dielne pre praktické vyučovanie. Veľmi rád spomínam aj na pedagógov, ktorí ma dôkladne pripravili nielen ku maturitným skúškam, ale svoje vedomosti som vedel využiť aj ďalšom štúdiu na vysokej škole. K štúdiu na vysokej škole ma naviedol hlavne môj triedny učiteľ Ing. Jozef Bakšay, ktorý mi to odporučil na konci tretieho ročníka. Pomohol mi s výberom študijného odboru a spoločne sme aj vypísali prihlášku na Strojnícku fakultu VŠT v Košiciach. Po skončení vysokej školy som sa znovu vrátil do železiarní, kde som ako konštruktér údržby stretol svojich bývalých spolužiakov. Aj pri práci konštruktéra som využíval vedomosti z SOU, keďže som vedel, čo potrebuje vedieť človek, ktorý číta moje výkresy. Vo svojej 28-ročnej praxi som spoznal veľa kvalitných a odborne zdatných kolegov, ktorí sú tiež absolventi SOU hutníckeho a preto štúdium na tejto SOŠ odporúčam.

Martin Makatura
vedúci oddelenia spoľahlivosť elektrozariadení

Asi by som mal prvoplánovo povedať, že škola mi do rúk dala remeslo. A je to, samozrejme, aj pravda, ale to je v konečnom dôsledku cieľom každej školy a záleží už len na každom z nás, koľko si z príležitosti niečo sa naučiť vezmeme a ako a čo z toho ďalej v živote využijeme. Škola mi ale okrem vzdelania dala aj lekciu samostatnosti a zodpovednosti. Samostatnosť v rozhodovaní a zodpovednosť za následné rozhodnutia a skutky, čo so sebou už počas školy prinášalo na základe mojich študijných výsledkov aj určitú motivujúcu finančnú slobodu. Dnes sa tomu hovorí štipendium. A tieto dva, pre mňa dôležité atribúty, spoločne so vzdelaním, využívam každý deň, okrem iného, aj vo svojom profesijnom živote. V každom prípade SOŠ v Šaci je škola, ktorá okrem tradičného študentského života so všetkým, čo k tomu patrí, ponúka študentom hlavne možnosť sa odborne a zodpovedne pripraviť na svoje budúce povolanie a jednoduchší vstup do pracovného života, kde sa ale následne skutočné učenie iba začína...

Ing. Ľuboš Pitoňák
vedúci oddelenia Manažment projektov - Investície

Na strednej škole v Šaci som študoval odbor hutník operátor. Počas štúdia som absolvoval odborný výcvik vo vysoko technicky vybavených školských dielňach a ostrú prax v podnikových prevádzkach prvovýroby a valcovacích tratí studenej valcovne.  Táto škola mi dala výborné teoretické a praktické základy, ako pochopiť spracovávanie železorudných materiálov, metalurgické procesy a technológie výroby oceľových pásov v závodoch hutníckeho kombinátu. S odstupom času chápem, že študovať na tejto škole bolo pre mňa veľkou výhrou, keďže moje silné praktické základy som hneď zúročil počas štúdia na hutníckej fakulte TUKE a naďalej z nich ťažím vo svojom profesijnom živote.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...