Vyhľadávanie:

Pomôžme sami sebe aj iným

Pomôžme sami sebe aj iným

Nadácia U. S. Steel Košice podporuje zdravotníctvo, humanitu a vzdelávanie

S cieľom podporovať košický región v oblasti zdravotníctva, humanity a vzdelávania založila spoločnosť U. S. Steel Košice koncom roka 2002 Nadáciu U. S. Steel Košice. Odvtedy nezištne, prehľadným a transparentným spôsobom podporuje tých, ktorí pomoc skutočne potrebujú. Ako sme už informovali, vlani na účet Nadácie U. S. Steel Košice poukázala spoločnosť U. S. Steel Košice 5 254 880 korún, jej zamestnanci pridali ďalších 987 076 korún.

Dve percentá zo zaplatenej dane z príjmov za rok 2004 pomohli dobrej veci. Nadácia venovala finančné prostriedky vo výške 3 335 735 na zakúpenie zdravotníckych prístrojov, ktoré budú slúžiť na preventívne a odborné vyšetrenie nás všetkých - zamestnancov U. S. Steel Košice, ich rodinných príslušníkov, ako aj obyvateľov Košíc a východoslovenského regiónu. Umožnia zjednodušiť náročné chirurgické výkony a zachraňovať životy pri akútnych stavoch v šačianskej nemocnici, definitívne stanoviť závažnú očnú diagnózu - glaukóm v zdravotníckom zariadení Mikrochirurgia oka v Košiciach-Barci i včas odhaliť poruchy bedrového kĺbu našich najmenších v Klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva FN L. Pasteura v Košiciach.

Okrem toho sa však pomoci dostalo aj iným zdravotníckym zariadeniam. Spomeňme Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša v Košiciach, neziskovú organizáciu poskytujúcu všeobecne prospešné služby, ktorej nadácia prispela na projekt kyslíkových rozvodov v lôžkovej časti zariadenia.

Mimoriadne si jej humánny prístup cenia v Klinike detí a dorastu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Nebolo to vlani po prvýkrát, čo sa aj vďaka nadácii podarilo zorganizovať pre dialyzované a transplantované detičky trojdňový ozdravný pobyt v Starej Lesnej. Ako konštatuje prednostka kliniky Ľudmila Podracká, nevyhnutnosť dodržiavania pravidelnej dialyzačnej liečby, spravidla trikrát do týždňa a každodenná závislosť na prístroji, je najväčšou prekážkou v uskutočňovaní detských túžob a snov. Malým pacientom sa splnili...

S prosbou o pomoc sa na Nadáciu U. S. Steel Košice obrátila aj Klinika pre pľúcne ochorenia a tuberkulózu FN L. Pasteura v Košiciach. Zariadenie, ktoré má 52 lôžok, poskytuje medicínsku starostlivosť pre pacientov z celého východoslovenského regiónu. Ide o ľudí trpiacich rôznymi pľúcnymi ochoreniami, medzi ktoré patrí rakovina pľúc, astma či chronická obštrukčná choroba pľúc. Spomedzi všetkých nemocníc v našom meste je táto klinika jediná, ktorá sa špecializuje na tento odbor internej medicíny. Mnohí pacienti, zamestnanci U. S. Steel Košice, sú liečení práve tu. Cieľom kliniky, podľa jej prednostky Ruženy Tkáčovej, je okrem špičkovej lekárskej starostlivosti aj zlepšovanie prostredia v klinike, a to zavádzaním moderných rehabilitačných stratégií a inhalačných metód. Finančný príspevok nadácie pomohol vybaviť nemocničné izby kvalitnými rehabilitačnými prístrojmi a modernými inhalátormi.

Ani podpora projektu Pre naše deti, o ktorú za Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach požiadala jej riaditeľka Iveta Marinová, neostala nevypočutá. Nadácia U. S. Steel Košice prispela do zbierky, ktorej cieľom je zakúpiť pre detské neurologické oddelenie EEG prístroj, ktorý umožní rýchlu a kvalitnú diagnostiku.

Občianske združenie Nádej pre Down, zaregistrované v roku 2001 pri Materskej škole na ulici 9. mája v Sabinove, robí záslužnú prácu. Združuje deti s Downovým syndrómom. Centrum Náruč, ktoré vzniklo v roku 2004, slúži deťom s rôznym druhom postihnutia, ale aj na bežné stretávanie sa detí a rodičov. Zabezpečujú tu odbornú starostlivosť a poradenstvo v oblasti špeciálno-pedagogickej, psychologickej i logopedickej. Chýbali im však rôzne výchovné pomôcky, ktoré by pomohli rozvíjať psychomotorickú stimuláciu, hrubú a jemnú motoriku i logiku. Pomohla nadácia. Centru prispela na zakúpenie špeciálnych pomôcok - megablokov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...