Vyhľadávanie:

Protestná cyklojazda

Protestná cyklojazda

Polstovka cyklistov absolvovala ešte 8. októbra v roku 1995 na trase Košice - Budimír cyklojazdu, ktorou oslávili storočnicu organizovanej cyklistiky v Košiciach. Presne o 10 rokov neskôr zaznel cyklistom na tejto trase umieráčik. Cestu získala zo zákona Národná diaľničná spoločnosť, aby ju vzápätí preklasifikovala na cestu len pre motorové vozidlá. Pohyb na tejto ceste majú zakázaný cyklisti, chodci a pomalšie motorové vozidlá. Došlo k tomu s požehnaním Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Bolo to trochu unáhlené rozhodnutie, bez toho, aby bola vylúčeným účastníkom dopravy poskytnutá akákoľvek dopravná náhrada. Rovnaký osud stihol tiež cestu z Košíc do U. S. Steel Košice, čím sa značne skomplikovala doprava do zamestnania železiarom, ktorí do firmy prichádzali na bicykli. Je smutné, že na týchto spomínaných cestách, kde sa pripravuje výber motoristického mýta, sa prvými platiteľmi, ešte pred jeho zavedením, stali práve cyklisti. A to pokutami.

Štyri občianske združenia spolu so Spolkom na podporu skrášľovania Košíc sú presvedčené o diskriminácii cyklistov a na tento nespravodlivý akt upriamili pozornosť ostatnej verejnosti. Symbolicky na Deň Zeme v sobotu 22. apríla 2006 pozvali vyznávačov najekologickejšieho dopravného prostriedku na pokojnú protestnú jazdu. Bolo to akési nostalgické repete spomínanej cyklojazdy z Košíc do Budimíra. Oprášili aj pôvodný transparent, keď k heslu "100 rokov košickej cyklistiky" pridali "2006: STAČILO?"

Priestor pred hypermarketom Tesco postupne zaplnilo množstvo košických cyklistov, ktorí sa stotožnili s odvážne protestným charakterom jazdy cez zakázaný úsek cesty. Vyhlásenia dopravnej polície, že si bude konať svoje povinnosti, len prilákali média. Početní novinári nemali núdzu o rozhorčené názory organizátorov i samotných účastníkov. Možno najviac rezonovala cena za vopred zakúpenú slobodu pohybu, a to 500 korún za prejazd jedného cyklistu zakázaným úsekom, či pokuta do 2000 korún pre toho, kto sa o slobodu pohybu pokúsi bez jej predplatenia. Cyklisti svojou účasťou dali najavo, že obchodovať s ústavným právom odmietajú.

Po posledných organizačných pokynoch napokon takmer stočlenný cyklistický pelotón vyrazil na jazdu s neistým výsledkom v ústrety dopravným policajtom, ktorí účastníkov protestnej jazdy čakali pri inkriminovanej dopravnej značke, označujúcej začiatok cesty pre motorové vozidlá. Pelotón po disciplinovanej jazde na úrovni tejto značky zastavil a cyklisti rovnako pokojne čakali. Bolo na policajtoch, ako vyriešia patovú situáciu, keď sa nedá ísť ďalej kvôli úradnému zákazu, ale ani sa vrátiť späť do protismeru. Aby zvedavé kamery novinárov nepostrehli rozpaky policajtov, tí sa rozhodli prekvapujúco rýchlo. Operatívne vydali slovné povolenie na prejazd do Budimíra po plánovanej trase. V tejto situácii je to na oboch stranách víťazstvo rozumu a logiky, ale zatiaľ nie víťazstvo nad diskriminačným zákazom. Napätie všetkých aktérov poľavilo a cyklisti už aj s policajným doprovodom pokračovali v ceste po krajnici diaľničného privádzača. V plánovanom aj vybojovanom cieli cesty v obci Budimír všetkých oficiálne privítal miestny poslanec a prednosta Krajského úradu v Košiciach Ján Dolný. Je zároveň prvým predstaviteľom samosprávy, ktorý dostal od košických cyklistov výzvu na zapojenie sa do riešenia právneho problému ciest pre motorové vozidlá.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...