Vyhľadávanie:

So seniormi o mede

So seniormi o mede

Štyri ročné obdobia je názov projektu OZ Tvorivá dielňa, ktorý podporila Nadácia U. S. Steel Košice. Projekt je určený seniorom, našim bývalým kolegom z OZ Jeseň života. Má štyri časti a je zostavený tak, aby zahŕňal tvorivé aktivity, ale prinášal seniorom aj nové poznatky a vedomosti, pobyt v prírode a rozvíjal ich kreativitu a zručnosti. 

Prvé podujatie s podtitulom Med ako liek sa uskutočnilo včera. Medzi seniorov prišla včelárka Renáta Zbojanová z Med medotéka, ktorá si pripravila veľmi zaujímavý program.

Seniori sa dozvedeli množstvo informácií o živote včiel, o organizácii ich práce v úľoch, o tom, ako vzniká med, ale aj o živote včelárov. Predstavila aj menej známe produkty, ako je peľ, propolis či perga. Veľmi zaujímavé boli jej cenné rady o tom, ako med skladovať, či je v poriadku, keď med skryštalizuje a že ten, kto si pridáva med do vriaceho čaju, postupuje veľmi zle. Aby sa totiž zachovali jeho liečivé účinky, treba ho dať do čaju alebo inej tekutiny vychladenej aspoň na 45 stupňov Celzia.  Renáta Zbojanová poradila, ako užívať jednotlivé produkty, aké majú liečivé účinky, kto ich môže užívať.  Vedeli ste, že v kuchyni je dobré mať malú fľaštičku medu vždy poruke? Ak sa totiž popálite, čo sa pri varení stáva bežne, stačí si postihnuté miesto natrieť medom a nevytvorí sa pľuzgier.

V druhej časti stretnutia mohli seniori ochutnávať. Rôzne druhy medov, aj medy ochutené napríklad aróniou alebo škoricou a ďalšie  produkty ako je peľ či perga. Počas ochutnávky bol zároveň priestor na zodpovedanie množstva otázok.

 

Nuž a na záver museli seniori použiť  svoju kreativitu v tvorivej dielničke, pri výrobe sviečok z medzistienok. Sviečky si zdobili srdiečkami, štvorlístkami a keďže sa blížia Veľkonočné sviatky tak aj kvietkami alebo zajačikmi.

 

„Bolo to to skvelé podujatie, veľmi príjemné. Veľa sme sa dozvedeli aj ochutnali. A výroba sviečok nemala chybu. Pozdravujeme všetkých železiarov a ďakujeme Nadácii U. S. Steel Košice za podporu tohto hodnotného podujatia“ povedala šéfka OZ Jeseň života Anna Haviarová, potom, čo účastníci podujatia odmenili Renátku Zbojanovú veľkým potleskom.

Už teraz sa všetci tešia na ďalšie podujatie, ktoré bude v júni v Botanickej záhrade UPJŠ.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...