Vyhľadávanie:

Stredobodom pozornosti boli tučniaky

Stredobodom pozornosti boli tučniaky

Na oslavy MDD prišli do zoologickej záhrady tisícky ľudí

Nedeľa, 1. júna, krátko po trinástej hodine. Taký nával košická zoologická záhrada už dávno nezažila. Stovky áut, ktoré po oboch stranách lemovali príjazdovú komunikáciu od Kavečian až po areál ZOO, plné horné i dolné parkoviská predznamenávali, že výletníkov i tých, ktorí prijali pozvanie spoločnosti U. S. Steel Košice na oslavy MDD spojené s privítaním rodinky tučniakov, budú stovky, ba tisícky. A bolo tomu naozaj tak. Areál po štrnástej hodine zažíval zaťažkávaciu skúšku.

Plno bolo aj v prírodnom amfiteátri, kde sa oslavy oficiálne začali. Z pódia sa všetkým deťom a dospelákom prihovoril ako prvý prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke. Zaželal všetkým dobrú zábavu a veľa nových zážitkov. Jedným z nich nesporne bude, konštatoval, i otvorenie nového chovného zariadenia pre tučniaky, na výstavbu ktorého značným dielom prispela aj košická oceliareň. "Verím, že dnešné popoludnie bude stáť za to. Spoločnosť U. S. Steel Košice je veľkým podporovateľom zoologickej záhrady v Košiciach a v tejto spolupráci mieni pokračovať aj v budúcnosti. Cíťte sa tu príjemne, som presvedčený, že sa v tomto areáli budeme vídať častejšie," povedal a zavolal k sebe na pódium Lauru Bérešovú, aby jej odovzdal cenu za výkres tučniakov, ktorý v rámci výtvarnej súťaže porota vybrala ako najkrajší a ktorý sa stal námetom kampane MDD. Sympatické dievčatko získalo okrem diplomu a rôznych darčekov aj poukaz na prázdninový tábor v tuzemsku s Umeleckou agentúrou Elán podľa vlastného výberu.


Po tom, čo divákov v hľadisku pozdravili primátor Košíc František Knapík i riaditeľ ZOO Štefan Kollár, sa na pódiu začal bezmála trojhodinový kolotoč dobrej zábavy pod moderátorskou taktovkou Moniky a Kamila. Potešila bábková rozprávka Pin, Fin, Qin, žilky rozihralo vystúpenie tanečného súboru TST, o dobrú náladu sa postaral spevák Martin Krausz a gitarista Henry Tóth a tiež ujo Viktor so svojimi interaktívnymi hrami a pesničkami, ktorými vtiahol do víru i dospelákov. Hračkám, plyšovým tučniakom i sladkým odmenám sa nesporne tešili i dvadsiati výhercovia vedomostnej súťaže, ktorých moderátori vyžrebovali priamo na javisku. Z neho sa stihla so svojimi zážitkami z nočného stanovania v ZOO krátko podeliť so všetkými i Lucia Martinásková.

Kým na pódiu bežalo jedno vystúpenie za druhým, animátori umeleckej agentúry Elán pozývali deti na ďalšie atrakcie - maľovanie na tvár, do vlasového štúdia, tie najmenšie do skákacieho hradu, stavať puzzle a do celého radu ďalších zábavno-športových stanovísk. Poriadny nával, ako to už býva, bol pri stánku HC Košice, košickí hokejisti nestačili rozdávať podpisy. Získať autogramy od Petra Bartoša, Jaroslava Špeldu a Juraja Kledrowetza sa podarilo aj Jožkovi. "Mám dokonca tri plagáty a všetky mi podpísali," pochválil sa nám desaťročný chlapec, ktorý je zo Strážskeho a navštevuje hokejovú prípravku. "Jeden dám sestre a druhý kamarátovi. On sem dnes nemohol prísť..."

"Do Košíc, do zoologickej záhrady, chodím minimálne raz za mesiac. No ostaňte doma, keď je dnes tak pekne," dala sa počuť Jožkova mama. "Netušili sme ani, že tu budú dnes oslavy MDD. Príjemne nás to prekvapilo, užijeme si program, a ako vidíte, autogramiáda hokejistov syna doslova nadchla. Dlho bude na to spomínať."

Davy boli pri všetkých výbehoch zvieratiek. Najmä však pri nováčikoch - piatich tučniakoch Humboltových, ktorí k nám prišli so susedných Čiech. "Akí sú maličkí a peknučkí," nadchýnala sa Soňa, ktorá prišla na oslavy so sestričkou Marianou a rodičmi. "A budú tu aj zajtra?" opýtala sa s detskou naivitou. Budú a pribudnú k nim postupne aj ďalší. Na ploche 550 metrov štvorcových majú k dispozícii stromy, trávnatý porast a bazén so stenou z bezpečnostného skla, cez ktorú možno tieto nelietavé vtáky pozorovať pri ponáraní.

Nádherné slnečné počasie a pobyt v ZOO si minulú nedeľu deti s rodičmi vychutnávali ešte dlho po skončení osláv, ktoré trvali do sedemnástej hodiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...