Vyhľadávanie:

V diatábore bez pocitu osamelosti

V diatábore bez pocitu osamelosti

Spoločnosť U. S. Steel Košice podporila projekt pre choré deti

Diatábor
Hokejový reprezentant SR Rasťo Staňa v obliehaní svojich fanyniek. Autogramy rozdával do zápisníkov, na tričká, i paže rúk...

Minulý týždeň v stredu, 14. júla 2004, sa za prítomnosti prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Christophera Navettu, generálneho manažéra firmy Johnson & Johnson pre strednú a východnú Európu Jeana Patricota, zástupcov vlády SR a ďalších pozvaných hostí uskutočnilo v rekreačnom zariadení pri Košickej Belej slávnostné otvorenie letného ozdravovacieho tábora pre deti s diagnózou diabetes mellitus.

Projekt je dielom spoločného úsilia Zväzu diabetikov SR, dvoch amerických firiem, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a Ministerstva zdravotníctva SR. V troch dvojtýždňových turnusoch, od 3. júla do 13. augusta 2004, strávi vďaka nemu v zdravom prostredí pod dohľadom skúseného zdravotníckeho personálu pod vedením Ľubomíra Baráka z Detského diabetologického centra SR časť prázdnin bezmála 180 detí vo veku od šiestich do osemnástich rokov.

"Naša spoločnosť robí veľa pre podporu regiónu, hlavne mladých ľudí. Preto sme veľmi radi, že môžeme na tomto hodnotnom projekte spolupracovať," povedal v úvodnom príhovore Christopher Navetta a ocenil jeho spoločnú podporu zo strany dvoch amerických investorov na Slovensku - U. S. Steel Košice a Johnson & Johnson. Deťom zaželal príjemný pobyt v tábore, ktorý, ako verí, prinesie všetkým pozitívne zmeny na ich zdraví.

"Diabetes mellitus prináša so sebou najmä potrebu prispôsobiť životosprávu novým zmeneným podmienkam. A najlepším spôsobom ako naučiť deti všetkým súčastiam liečby cukrovky je ich spoločný pobyt so zdravotníkmi v mimonemocničnom prostredí," informoval Ľubomír Barák a poznamenal, že prvý dia tábor na svete usporiadali ešte v roku 1925 Američania v USA. Muselo prejsť bezmála 50 rokov, kým ho v roku 1971 po prvýkrát zorganizovali aj ľudia na Slovensku. "Cieľov diatábora je niekoľko. Ide predovšetkým o osvojenie si zásad správnej životosprávy, dodržiavanie diéty, primeraný telesný pohyb, zmeny inzulínových dávok podľa zmeneného režimu dňa, self-monitoring."

Zámerom je tiež kladné ovplyvnenie psychiky detí a mladistvých, docieliť stratu pocitu osamelosti, umožniť nadviazanie nových priateľstiev. Tomu zodpovedá aj celý pobytový program, v ktorom samozrejme nechýba ani zábava a šport. Deti absolvujú dva celodenné výlety, túry do okolitej prírody, táborovú olympiádu, budú hľadať poklad, zasúťažia si v športových turnajoch.

Veľkú radosť mali chlapci a dievčatá v deň slávnostného otvorenia projektu. V rámci zábavného programu, pripraveného pri tejto príležitosti, mali možnosť získať autogram od hokejového reprezentanta SR Rasťa Staňu, obdivovať autopretekárov automobilových rally i posedieť si v jeho kabíne, no a tiež zatancovať si pod holým nebom na diskotéke.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...