Vyhľadávanie:

Vydarená repríza

Vydarená repríza

Druhý ročník fotografického plenéra v Medzeve priniesol opäť mnoho zaujímavých zážitkov

Aj tohto roku sa na jeden týždeň, od 22. do 29. augusta, pre nás hutníkov, ktorí radi zachytávame svet prostredníctvom fotoaparátov, stalo doškoľovacie stredisko v Medzeve druhým domovom. Už vlaňajší prvý ročník ukázal, že toto podujatie malo svoje opodstatnenie, pretože sme z plenéra priniesli mnoho pekných fotografií. A inak to nebolo ani tentoraz. V Medzeve vládla tvorivá atmosféra, o ktorú sa postarala skvelá partia hutníkov doplnených o profesionálneho lektora Erika Sikoru zo Strednej súkromnej umeleckej školy filmovej v Košiciach.

Skupinu tvorili Blanka Vargová, Helena Krattingerová, Alica Mašlejová, Arpád Köteles, Miroslav Silváši, Róbert Gonda, Ján Dzurilla, Róbert Parnica a autor textu. Pre niektorých z nás to bola druhá účasť, pre ostatných premiéra. Medzi nami nechýbala ani zakladateľka fotografického plenéra Kathleen Babcoková, ktorá merala cestu do Medzeva až z ďalekej Floridy.

Podobne ako vlani sme mali bohaté priehrštie tém a každý z účastníkov si našiel to, čo mu vyhovuje. Už počas prvého dňa sme sa vybrali fotografovať nočný Medzev. Stláčať spúšť pri minimálnom svetle tak, aby sme nemali obrázky tmavé či rozmazané, nebolo vôbec jednoduché. So správnym nastavením fotoaparátu, s ktorým nám pomohol lektor, a použitím statívov, sme to zvládli. Na druhý deň sme sa hneď zrána vydali fotografovať Turniansky hrad. Po ťažkom výstupe na vrchol kopca nás čakala odmena v podobe krásnych scenérií s pohľadmi kam až oko dovidí. Popoludní sme sa zastavili pri opustenom kameňolome, ktorý sa nachádza neďaleko Drienovských kúpeľov. Opäť veľkou výzvou bolo fotenie nočnej oblohy pri kaplnke nad Smolníkom. Na toto pekné miesto, kde je len minimum rušivého svetelného smogu, sme sa vrátili ešte niekoľkokrát. Ďalšou zaujímavou témou bolo fotografovanie koní vo Vyšnom Medzeve.

Utorok patril snímaniu portrétov v podmienkach, v ktorých pracujú aj profesionáli. O technike a úskaliach fotenia v ateliéri nás v krátkej prednáške oboznámil E. Sikora, ktorý rovnaké skúsenosti odovzdáva aj svojim študentom v škole.

K najväčším zážitkom plenéra patrilo fotenie v maďarských obciach Bódvalenke a Szinpetri. Navštívili sme ich v stredu. V prvej sa nachádzajú netradičné fresky na domoch, v ktorých žije rómska komunita a druhá sa pýši svetovým unikátom najväčšou knihou na svete. Je zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov. Na 346-tich stranách opisuje krásy národného parku Aggtelek. Púta najmä svojimi rozmermi 4,18 x 3,77 metra a hmotnosťou vyše 1400 kilogramov.

Vo štvrtok sme urobili niekoľko pekných záberov v Premonštrátskom kláštore v Jasove a vrátili sa k našej obľúbenej kaplnke nad Smolníkom, aby sme ešte raz nafotili nočnú oblohu.

Piatok sme strávili spoločným hodnotením a výberom najvydarenejších fotografií. Druhý ročník fotografického plenéra ubehol ako voda, ani sme sa nenazdali a bol koniec. Opäť sme odišli s množstvom nových poznatkov a pútavých snímok, z ktorých najkrajšie predstavíme na spoločnej výstave s výtvarníkmi v Dome umenia v Košiciach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...