Vyhľadávanie:

Výrobky s umeleckou stopou detí skrášlia domovy hutníkov

Výrobky s umeleckou stopou detí skrášlia domovy hutníkov

Nuž, treba hneď na začiatku povedať, že premiéru na pôde košickej oceliarne si obe partnerské zariadenia, v ktorých sa s láskou starajú o opustené deti, užili. Zvládli ju super. A vôbec nezáleží na tom, koľko peniažkov  za  svoje výrobky utŕžili. Pripravovali a vyrábali ich s láskou. A určite aj s odhodlaním ukázať, čo všetko šikovné ruky s kreatívnou mysľou dokážu. A bolo toho napokon  na obdivovanie naozaj viac než dosť. Kým vo štvrtok  5. decembra sa hutníkom vo vestibule hlavnej administratívnej budovy predstavil Detský domov sv. Klementa Hofbauera z Podolínca, na druhý deň, v piatok 6. decembra, prevzali žezlo dobrí známi z Centra pre deti a rodiny Košice – Uralská.

Riaditeľ detského domova spod Tatier Štefan Straka priznal, že mal pri príprave na túto akciu tak trochu rešpekt. Nemusel... Podolínčania sa pred hutníkmi doslova zaskveli. V ponuke nechýbali rôzne úžitkové predmety z prírodných materiálov. Nápadité svietniky, drevené sane, autíčka, magnetky s biblickými citátmi,  betlehemy, „zasnežené“ perníkové chalúpky, vianočné dekorácie so šiškami,  koníky, škriatkovia veľkí i malí a najmä drevené anjeliky sa z prezentačného pultu míňali jedna radosť. Kto z hutníkov zaváhal, mal smolu. No, popravde, vyberať si bolo z čoho po celý čas. „Do výroby týchto vecičiek s vianočnou tematikou sme sa v domove pustili už koncom septembra,“  prezradil hlavný kreatívny majster ponuky, no hlavne drevom voňajúcich výrobkov, Štefan Straka. A nezabudol dodať, že svoju umeleckú stopu do nich odtlačilo aj nejedno dieťa. „Lepili, morili, spájali, maľovali... Jednoducho, ich asistencia bola neodškriepiteľná.“

„Potešil nás záujem hutníkov. Tí, čo sa pri nás pristavili, chceli vedieť postup výroby darčekov, prejavili charitatívne cítenie voči deťom a mali záujem pomôcť,“ povedala riaditeľka Centra pre deti a rodiny z Uralskej Jana  Funderáková  a poznamenala, že v každom výrobku, ktorý ponúkali, je zanechaný životný príbeh dieťaťa.  ich prípade bol najväčší záujem o vianočné ozdoby z cestovín a z medových plátov, ale úspech mali aj výrobky z keramiky. „Najviac pri ich výrobe pomáhali deti zo skupiny Lienky, pričom kreatívnym vodcom bola naša vychovávateľka Blanka Kastelová, ktorá sa venuje arteterapeutickej činnosti s deťmi. Chceli by sme v tejto súvislosti vyzdvihnúť organizačné schopnosti aj vychovávateľky Viktórie  Hajdukovej.“

Peniažky, ktorými košickí oceliari prispeli do zbierky pre obe zariadenia, poslúžia na dobrú vec – rozvoj kreativity detí. Detskému domovu sv. Klementa Hofbauera  v Podolínci sa podarilo vyzbierať 1302,80 eura, Centru pre deti a rodiny Košice – Uralská 224,00 eur.        

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...