Vyhľadávanie:

Za úspechom treba vidieť roky práce a úsilia

Za úspechom treba vidieť roky práce a úsilia

Stredná odborná škola v Košiciach-Šaci oslávila päťdesiatiny

Okrúhle jubileum, päťdesiatiny, si pripomenula Stredná odborná škola v Košiciach-Šaci na slávnostnej akadémii, ktorá sa konala vo štvrtok 16. októbra 2014. Pozvanie na oslavu na domácej pôde prijali súčasní i bývalí pedagógovia, zástupcovia Košického samosprávneho kraja, vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč, predstavitelia okolitých obecných samospráv i partneri z priemyslu, medzi ktorými nechýbali prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke, viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák, manažéri z podniku a ďalší hostia.

Riaditeľ školy Jozef Šablatúra v slávnostnom príhovore pripomenul, že za výročím školy a jej úspechmi treba vidieť roky práce, snáh a úsilia všetkých pedagógov, žiakov, rodičov i tých, ktorí jej chod zabezpečujú. "Za päťdesiat rokov je to šestnásťtisíc päťsto žiakov a deväťstoštyri zamestnancov, teda spolu vyše sedemnásťtisíc štyristo ľudí, ktorí tu zanechali svoju pečať, svoje stopy, svojho ducha. To, že sme dnes úspešnou školou, je zásluhou ich všetkých," uviedol okrem iného a poďakoval sa zriaďovateľovi školy, Košickému samosprávnemu kraju i spoločnosti U. S. Steel Košice, za ústretovosť a podporu pri výchove a vzdelávaní mladých ľudí a pri ich príprave na život. K radu gratulantov sa pripojil vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč. "Keď táto škola pred päťdesiatimi rokmi vznikla, mala veľké ciele a tiež ambície vychovávať a vzdelávať odborníkov pre fabriku v širokej palete profesií. Jej život dokazuje, že svoju úlohu splnila v plnej miere, tisíce jej absolventov našlo uplatnenie či už v blízkej fabrike alebo v iných oblastiach priemyslu a spoločenského života," konštatoval a dodal, že KSK a U. S. Steel Košice vytvorili spoločne pred niekoľkými rokmi centrum odborného vzdelávania, ktoré sa od svojho vzniku rozvíja s cieľom poskytovať nadštandardné podmienky pre vzdelávanie v jednotlivých odboroch. "Centrum odborného vzdelávania pre hutníctvo a strojárstvo je jedným z desiatich v našom kraji, na celom Slovensku je ich dovedna tridsaťdeväť. Aj z tohto dôvodu považujem túto školu za výnimočnú a som presvedčený, že svoju výnimočnosť potvrdí aj v nasledujúcich rokoch."

Zhromaždeným účastníkom slávnostnej akadémie sa prihovoril aj prezident košickej oceliarne George F. Babcoke. Pripomenul, že škola v svojej doterajšej histórii vychovala tisícky špecialistov a expertov, ktorí našli uplatnenie v slovenskom priemysle a z ktorých dnes bránami našej fabriky prechádza viac než tritisíc. "Vzájomné prepojenie školy a podniku, tak ako je to v našom prípade, je v dnešných časoch na Slovensku skutočne ojedinelé. Ale ako prax ukázala, je to jediná cesta ako pre firmu z dlhodobého hľadiska zabezpečiť dostatok vysokokvalifikovaných odborníkov. To, že takéto prepojenie má svoj význam, podopiera aj skutočnosť, že na rozdiel od iných podnikov, ktoré majú v súčasnosti problém nájsť kvalitnú pracovnú silu, tomu v našom prípade tak zďaleka nie je. To, že sme si zvolili správnu cestu, keď sme pokračovali v spolupráci so Strednou odbornou školou v Košiciach - Šaci, potvrdzuje aj prebiehajúca celospoločenská diskusia na tému potreby podpory rozvoja odborného školstva," uviedol prezident. Zdôraznil tiež, že spolupráca podniku a školy umožňuje študentom nadobúdať nielen teoretické, ale i praktické vedomosti a zručnosti, čo z nich robí podstatne lepšie pripravených odborníkov pre trh práce. "V našej firme vykonáva prax počas štúdia viac než sedemdesiat žiakov školy. S postupujúcim časom sa bude naša spolupráca ďalej zintenzívňovať a skvalitňovať. V nasledujúcich rokoch totiž našu spoločnosť opustia stovky dlhoročných zamestnancov, ktorí dosiahnu dôchodkový vek. Už v súčasnosti pracujeme s vedením školy na tom, aby sme tieto úlohy vedeli v budúcnosti vyriešiť."

Po pozdravnom príhovore starostu Mestskej časti Košice-Šaca Rudolfa Rešteia slávnostná akadémia vyvrcholila kultúrnym programom a odovzdávaním pamätných a ďakovných listov za zásluhy o rozvoj školy a za pracovnú vernosť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...