Vyhľadávanie:

Zlepší sa liečba i diagnostika

Zlepší sa liečba i diagnostika

Oftalmológom už uľahčujú prácu prístroje, ktoré pomohli zadovážiť hutníci

Zrak je jeden z najcennejších ľudských zmyslov. Vnímame ním takmer deväťdesiat percent informácií. Pacientom, ktorí strácajú zrak v dôsledku ochorení či úrazov oka pomáhajú dve pracoviská Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice - očná klinika a očné oddelenie. Vlaňajšia pomoc košických oceliarov smerovala práve im. Pamätáte sa? V minulom roku sme počas vianočnej zbierky pre očné oddelenie a očnú kliniku dali dohromady úctyhodnú sumu - 26 491,04 eura. Výťažok sa napokon strojnásobil, keďže rovnakou sumou prispeli aj spoločnosť U. S. Steel Košice a Nadácia U. S. Steel Košice.

Spoločný finančný dar vo výške 79 473,12 eura poslúžil na nákup oftalmologických prístrojov, ktoré uľahčujú liečebné procedúry a diagnostiku závažných očných ochorení. Včera, 27. septembra 2011, ich v prítomnosti prezidenta U. S. Steel Košice Davida J. Rintoula a viceprezidentky pre riadenie externých služieb a vzťahov Eleny Petráškovej, slávnostne odovzdali do užívania. Z novej mydriatickej fundus kamery a 3 CD kamery ako doplnku k operačnému mikroskopu sa tešia oftalmológovia očného oddelenia, v očnej klinike bude lekárom prácu uľahčovať laserový fotokoagulátor.

"V našej firme pestujeme pocit spolupatričnosti už dlhšie a práve táto slávnosť potvrdzuje, že pomoc a podpora miestnej komunity nie je len filozofiou spoločnosti, ale že si ich vzali za svoje aj naši zamestnanci. Som tu dnes nielen v mene U. S. Steel Košice, ale najmä jej zamestnancov, ktorí sa do zbierky zapojili a umožnili nákup týchto prístrojov," povedal okrem iného krátko pred slávnostným prestrihnutím pásky na novej mydriatickej fundus kamere prezident D. J. Rintoul.

"Laserový fotokoagulátor je kľúčový najmä pri liečbe chorobných prejavov na sietnici, predovšetkým u diabetikov všetkých vekových skupín," konštatovala zástupkyňa prednostu očnej kliniky Monika Moravská. "Je však nevyhnutný aj na ošetrenie iných metabolických a cievnych ochorení s prejavom na oku, ale aj pri ťažkej krátkozrakosti, glaukóme a pri úrazových stavoch, ktoré poškodili sietnicu." Špeciálna kamera zasa podľa slov primárky očného oddelenia Danice Jonecovej pomôže pri diagnostike ochorení očnej sietnice a očného nervu. "Chceme sa ešte raz U. S. Steel Košice, jej zamestnancom a Nadácii U. S. Steel Košice poďakovať. Prínos týchto prístrojov, liečebných aj diagnostických, ocení celý rad pacientov v Košickom kraji," zdôraznila riaditeľka Univerzitnej nemocnice L Pasteura Košice Iveta Marinová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...