Vyhľadávanie:

Znížili riziko porezania

Znížili riziko porezania

V kontižíharni realizovali počas strednej opravy aj dva bezpečnostné projekty

Počas nedávnej strednej opravy kontižíhacej linky číslo 1 v divíznom závode Zušľachťovne a obalová vetva realizovali aj dva projekty, ktoré zvýšia bezpečnosť zamestnancov.
"Prvý projekt sa týka manipulácie s netolerančnými koncami materiálu na vstupe kontižíhacej linky č.1 a druhý bezdotykovej manipulácie pri zavádzaní pásu na vstupe tej istej linky," informoval vedúci prevádzky Kontižíharne a dvojstolicový tandem Stanislav Šofranek. "Cieľom týchto projektov," dodal, "je uľahčiť prácu operátorom a znížiť riziko poranenia."

Operátor Ondrej Janočko, ktorého sme v prevádzke oslovili, hodnotí novinky pozitívne. "Je to lepšie ako v minulosti, plech nemusíme chytať do rúk," komentoval bezpečnostné projekty. Ako však dodal, najmä starší kolegovia, ktorí desiatky rokov používali rovnaké pracovné postupy, sa so zmenami ešte nestotožnili. "Je to nové zariadenie, treba ešte vychytať muchy," nazdal sa Ján Huňara, ktorý je operátorom na linke už pätnásť rokov. "Teraz nám všetko trvá dlhšie," dodal.

Čas operácií sa možno v porovnaní s minulosťou naozaj o niečo predĺžil, pocit istoty, že ostrá hrana pásu nemôže porezať, však určite stojí za krátke zdržanie. Dnes sa operátor nemusí plechu pri zavádzaní do linky alebo pri strihaní hrán vôbec dotýkať. Urobia to za neho magnetické dopravníky a hydraulické nožnice. Chcelo to síce od každého naučiť sa obsluhovať ďalší ovládací panel, ako však sami vravia, nie je to zložité, dá sa to zvládnuť.

"Na realizácii projektu sa podieľali Igor Bosák a Miroslav Duchoň z inžinieringu U. S. Steel Košice, ktorí sa naozaj snažili všetky naše požiadavky tlmočiť dodávateľom zariadení. O realizáciu sa pričinil ZTS Výskumno-vývojový ústav Košice, a.s. (ZTS VVÚ Košice a.s.), elektromechanickú časť malo na starosti Potrubie a.s. a stavebnú časť Vulkmont a.s. Údržba kontižíharne sa postarala o novú hydrauliku a potrebné revízie. Vďaka patrí aj samotným operátorom na vstupnom úseku kontižíharne, ktorí svojimi pripomienkami prispievajú k lepšiemu chodu spomínaného zariadenia," ocenil spoluprácu zainteresovaných Stanislav Šofranek.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...