Vyhľadávanie:

Zvíťazili najlepšie myšlienky a vedomosti

Zvíťazili najlepšie myšlienky a vedomosti

Dve environmentálne súťaže pre mládež už majú svojich víťazov

Podnietiť v mladých ľuďoch kladný vzťah k životnému prostrediu, motivovať ich k jeho ochrane a uvedomiť si jeho dôležitosť bolo hlavným cieľom dvoch environmentálnych súťaží, ktoré pre žiakov základných a študentov stredných škôl z Košíc a okolia vyhlásila vlani spoločnosť U. S. Steel Košice. V piatok, 19. mája 2006, sa v kine Slovan uskutočnilo ich slávnostné vyhodnotenie.

"Naša spoločnosť s radosťou podporuje záujem mladých ľudí o oblasť ochrany životného prostredia," prihovoril sa študentom i pedagógom v zaplnenej kinosále prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr. "Sme presvedčení, že čím viac sú ľudia oboznámení so situáciou v životnom prostredí, tým viac pre jeho ochranu robia. Súťaže sú jedným z programov, ktoré prinášame do košických škôl. Nie sú zamerané len na oblasť ekológie, ale tiež bezpečnosť práce, ktorej myšlienku sa snažíme medzi mladými ľuďmi šíriť. Teší ma, koľko jednotlivcov a škôl sa do oboch environmentálnych súťaží zapojilo a že môžeme tých, ktorí prišli s najlepšími myšlienkami a vedomosťami, oceniť," povedal okrem iného. Súťaž pre žiakov základných škôl z Košíc a okolia pod názvom Kde a ako budeme bývať sa uskutočnila už po tretíkrát. Zapojilo sa do nej sedemnásť škôl.

Úlohou bolo vypracovať projekt zameraný na oblasť ochrany ovzdušia, vôd, prírody či triedenia a zberu odpadov, u ktorého odborná porota zložená zo zástupcov USSK, Krajského školského úradu a Občianskeho združenia Sosna posudzovala jeho užitočnosť, finančnú náročnosť, originalitu i počet žiakov zapojených do jeho tvorby a realizácie. Škôl, ktoré získali finančnú podporu na realizáciu súťažných projektov a DVD filmy známeho cestovateľa a filmára Paľa Barabáša bolo nakoniec osem. Základná škola Družstevná pri Hornáde za učebňu v prírode, ZŠ Belehradská za enviroučebňu, ZŠ Bruselská za zelenú zónu, ZŠ Polianska za projekt Mladý ochranca prírody, ZŠ Sv. košických mučeníkov za úpravu átria, ZŠ Valaliky za projekt Stále zelené hory, Detský domov Uralská za projekt Oddychová zóna a ZŠ Požiarnická za projekt Vodné kráľovstvo.

Súťaž pre študentov košických stredných škôl pod názvom Čo sme doteraz nevedeli mala v tomto roku svoju premiéru. Mala vedomostný charakter a zapojilo sa do nej 82 trojčlenných družstiev z trinástich škôl. Ktoré tri tímy si počínali najlepšie? Tretie miesto obsadili Alexandra Kaľavská, Petra Tobiášová a Alexandra Karoľová z Gymnázia Park mládeže, druhé Zuzana Kaľavská, Michal Kisiday a Marek Vydra z Evanjelického gymnázia J. A. Komenského. Zvíťazili študenti Osemročného gymnázia na Alejovej ulici v Košiciach - Martin Blicha, Jozef Janovský a Peter Zavadský. Všetci ocenení získali od spoločnosti U. S. Steel Košice finančné šeky na zakúpenie vecných darov. O dobrú náladu sa počas prestávok medzi odovzdávaním cien postarali tanečná skupina Hviezdička, ktorá vlani získala v súťaži Talent Night Cenu diváka, raper Michal Jarina alias Soprano Mask a Marián Čekovský.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...