Vyhľadávanie:

Ako pribúdali ďalšie športy

Ako pribúdali ďalšie športy

Letná olympiáda zamestnancov U. S. Steel Košice v tomto roku jubilejná

logo Už po prvom ročníku športových hier v roku 1991 sa ukázalo, že záujem o športovanie medzi železiarmi je väčší, ako v tom čase umožňovala ponuka. Od našich rekreačných športovcov pribúdali informácie o tom, v ktorých súťažiach by chceli v nasledujúcich rokoch súťažiť. Preto sme už do druhého ročníka športových hier zaradili stolný tenis.

Prvými víťazmi za zelenými stolmi sa stali u mužov vo svojich kategóriách Hudák a Ruska z vtedajšieho Ferromontu a u žien dominovali Horňáková s Majtánovou z Mostárne. Stolní tenisti mali aj v ďalších rokoch svojich lídrov, ktorými boli Kuchár a Bacsó, ale v rokoch 2000-2003 im tuho konkuroval Majerčík z Podbrezovej. V uplynulom ročníku olympiády sa majstrom medzi mladšími mužmi stal Anton Zelinka z SBS, medzi staršími dominoval Jozef Fotta z TVa. Ženy mali niekoľko rokov na čele pelotónu Durkotovú zo Sniny, až potom nastúpili naše železiarky na post lídra Kacvinská, Hudáková i Gablerová. Od minulého roku sme rozšírili aj u žien vekové kategórie.

V roku 1993 sme medzi olympijské športy zaradili kolky a premiérovými víťazmi na štvordráhe boli kolkári zo Štósu, u žien kolkárky z Údržby. V súťaži jednotlivcov začala svoju desaťročnú éru na kolkárskych dráhach Ružena Repaská. V uplynulom roku jej už ako dôchodkyni patrilo 3. miesto na stupňoch víťazov. Rovnako úspešnú šnúru mal medzi mužmi aj Peter Kuba zo ZHD, ktorý stupne víťazov tiež dôverne pozná. Na najvyšších priečkach sa medzi kolkárkami v rokoch 1998 a 1999 ocitli ženy z DAM Diósgyőr, ktoré vtedy patrili do skupiny VSŽ. Záujem o kolky z roka na rok stúpal, vo vlaňajšom ročníku prekonal číslo 200. Pre mnohých bola účasť na letnej olympiáde vyvrcholením ich celoročnej športovej aktivity.

rozdelili len tri kolektívy. Štyrikrát to boli nohejbalisti zo Štósu, raz Mechanika a zatiaľ neprerušenú šnúru majú hráči z Oceliarne. Oceliari mali niekedy v súťaži až dve mužstvá, ale tuho im konkurovali tímy zo Žiaru nad Hronom, Labortestu i z Teplej valcovne. Ich veľkými rivalmi boli pri nízkej sieti aj nohejbalisti z Mechaniky. V mužstve oceliarov sa za tie roky vystriedalo niekoľko generácií, najznámejšími hráčmi boli Ivanecký, Žigala a Kotulič.

Hegemónia volejbalistov mužov a žien zo Sniny trvala od roku 1993 až do roku 2002, kedy sa definitívne skončila ich účasť na našej olympiáde. Obidve mužstvá zo Sniny v mnohých ročníkoch postavili tie najsilnejšie kolektívy aj s aktívnymi hráčmi, ktorí hrávali ligové súťaže na Slovensku a pritom neboli ani zamestnancami Vihorlatu. Zaujímavé výsledky dosiahli pod vysokou sieťou hráčky z Labortestu, ktoré patrili k najväčším súperkám Sninčaniek. Po prvý raz zvíťazili v roku 1996 a z prvenstva sa ešte tešili v rokoch 1999, 2001 a 2004. V rokoch 2002 a 2003 kraľovali pod vysokou sieťou volejbalistky z Nemocnice v Šaci. Medzi mužmi sa po odchode Sninčanov v bojoch o medaily najviac snažili mužstvá z Predaja a marketingu, Energetiky, Oceliarne, Mechaniky, Teplej Valcovne či Vysokých pecí, ktoré sa najčastejšie striedali na stupňoch víťazov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...