Vyhľadávanie:

Boj s čiernymi skládkami netreba vzdať

Boj s čiernymi skládkami netreba vzdať

Malá kopa pýta väčšiu?

Je pekné, keď sa ako dobrovoľníci zídeme na brigáde a venujeme dobrej veci trochu voľného času a námahy. Niečo poupratujeme, zrekonštruujeme, postavíme…Regiónu však môžeme pomôcť aj celkom iným spôsobom. Pohodlnejším. Určite sa už mnohí rozhorčili nad tým, keď počas jazdy autom pri ceste alebo pri prechádzke niekde pod lesom či pri vode natrafili na kopu odpadu. Prečo takéto čierne skládky vznikajú? Ťažké vysvetlenie. Všetci zo zákona za odpad platíme a jeho odvoz v mestách i obciach funguje. Je to v ľuďoch. Niekto papier, ktorý mu spadne na zem, zodvihne a hľadá kôš, iný bez problémov vyhodí do priekopy obsah koša zo svojej kuchyne. Niekto ďalší, jemu podobný, v zmysle hesla malá kopa pýta väčšiu, tiež niečo pridá. A čierna skládka je na svete.

Keď už takáto kopa odpadu niekde vznikne, každému napadne, že predsa máme na to úrady, ktoré to vyriešia. Možno nájdu vinníka a ten to odprace, alebo to bude musieť urobiť majiteľ alebo správca pozemku, proste odpad nemôže ležať hocikde. Na to je zákon. Ale niečo nie je v poriadku, ak na kopu smeti hneď vedľa cesty pozeráte z auta rok, dva. Ako je to možné, že sa to nerieši? Niekde nastal problém. No a tu môžeme my zamestnanci U. S. Steel Košice jednoducho pomôcť. Nie, nepôjdeme to upratať, ale iba dáme príslušnému úradu vedieť, že sme niečo také spozorovali. A keďže zákon hovorí, že odpad patrí na skládky a do spaľovní, plníme si svoju občiansku povinnosť a upozorňujeme na porušenie zákona. Možno si poviete: prečo by sme my mali na také niečo upozorňovať? Veď máme na to úrady, ktoré majú životné prostredie monitorovať a problémy s čiernymi skládkami riešiť. Veď sú za to platení z našich daní... To, že naozaj niečo nie je v poriadku, vysvetlím na osobnej skúsenosti.

Do práce cestujem aj po ceste druhej triedy medzi obcami Haniska a Čaňa. Kolegovia, ktorí prichádzajú tiež z tohto smeru, si určite spomenú na veľkú kopu rôzneho odpadu, ktorá ležala pri ceste minimálne dva roky. Stále sa zväčšovala a bola zlikvidovaná iba nedávno. Na jar minulého roku ministerstvo životného prostredia vyhlásilo v médiách akciu s názvom Vyčistime si Slovensko. Vyzvalo nás, občanov, aby sme informovali úrad životného prostredia v svojom regióne ak vieme o nejakej čiernej skládke. Ten sa postará o jej likvidáciu. Vycítil som príležitosť. Ihneď som zatelefonoval na obvodný úrad ŽP a skládku som nahlásil. Pani z úradu ma pochválila, že som pozorný občan a ubezpečila ma, že skládku budú riešiť. Počas leta, keď tráva na okrajoch ciest dosahuje výšku dospelého človeka, sa skládka stratila z očí. Znepríjemňovať život začala okoloidúcim až koncom jesene. Znovu som zatelefonoval na úrad a spýtal som s a, či na tú skládku náhodou nezabudli. Ubezpečili ma, že nie. Riešia ju. Prešla zima, zmizol sneh a skládka, stále väčšia a väčšia, bola na svojom mieste. Volám opäť - stále ju riešia.

Pýtam sa pani úradníčky: V čom je problém? Ako je vôbec možné, že tá kopa smeti tu bola dlhý čas pred mojím nahlásením a po roku od neho tu ešte stále je? Pani mi vysvetlila, že skládka sa rieši v zmysle zákona...Tak potom ten zákon asi nie je celkom dobrý, myslím si. Potom som pochopil. Pani úradníčka hovorí pravdu. Ona si svoje pracovné povinnosti plní. Hľadá vinníka, vlastníka pozemku, vypisuje oznámenia, odvolania atď. Postupuje podľa zákona. Pre mňa z toho vyplýva, že buď je zlý zákon, alebo úrad, hoci pracuje naplno, nekoná efektívne. Treba to zmeniť. Štátne inštitúcie platíme z našich daní okrem iného aj preto, aby zlepšovali zákony a predpisy. Nech ten, kto berie plat za to, že má na starosti životné prostredie, zlepší systém tak, aby sme nemuseli pri cestách a v okolitej prírode "obdivovať" kopy smetí.

Skládka pri ceste do Čane bola napokon odstránená. Neveril som, keď mi pani úradníčka povedala, že som bol jediný, kto ju ohlásil. Myslím si, že viacerí, ktorým prekážala a chceli to aj oznámiť, si napokon povedali: určite ju už úrady riešia. Netreba sa s tým uspokojiť. Ak by prišlo na spomínanú kopu smetí viac oznámení a sťažností, niekto tam hore by si uvedomil, že veľa tých, ktorí ho platia za to, aby tu bol poriadok, je s jeho prácou nespokojných.

Ak viete aj vy kolegovia o nejakej čiernej skládke, nebuďte ľahostajní. Napíšte oznam na príslušný úrad životného prostredia. Radšej nech ich bude tisíc ako ani jeden. Kompetentní budú musieť vymyslieť taký systém, aby skládky nevznikali a keď už vzniknú, aby boli hneď odstránené. A možno by ani nič nemuseli vymýšľať. Stačilo by, keby sa opýtali našich susedov, najlepšie ďalej na západ, ako to robia oni…

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...