Vyhľadávanie:

Bozkávanie pod čerešňou

Bozkávanie pod čerešňou

Tip na víkend

Dnešný tip na výlet bude úplne iný, ako tie ostatné. Potrebujeme k nemu dopravný prostriedok – auto alebo bicykel. Naši predkovia vravievali, že každé dievča, či mladá žena, musí byť na 1. mája pobozkaná pod rozkvitnutou čerešňou, aby bola pekná a vydala sa. My si môžeme dať len taký obyčajný bozk z lásky partnerskej, priateľskej či rodičovskej pod neobyčajnou čerešňou. Na vrchu Tablo medzi obcami Chrastné a Čižatice stoja „Čerešenky“ hneď dve – jedna z nich je vyše 150-ročná statná čerešňa, ktorá vyrástla na mieste hranice dvoch žúp – Abovskej a Šarišskej tak, že historický hraničný kameň vrástol do jej kmeňa. Neďaleko od nej stojí jej mladšia menovkyňa – kamenná rozhľadňa s názvom Čerešenka na počesť bitky pri Rozhanovciach v roku 1312. Je z nej pekný výhľad na najbližšie okolie a hrebeň Slanských vrchov. Za lepšieho počasia vidieť až na Prešovské sopúchy, Kojšovskú hoľu a hovorí sa, že aj na vrcholky Tatier.

Priamo pri rozhľadni je posedenie s ohniskom. Cestou z Košíc na rozhľadňu môžeme navštíviť kamenný obelisk pri Obecnom úrade v Rozhanovciach, pripomínajúci Rozhanovskú bitku a lúku nad Beniakovcami (cestou z Beniakoviec smerom na Hrašovík odstavíme auto na poľnej ceste pri plynárenskom objekte - kontajneri). Táto lúka bola miestom rekonštrukcie Rozhanovskej bitky a dnes tu stoja krásne drevené sochy pripomínajúce hrdinských bojovníkov. Na všetkých miestach sú osadené panely s informáciami z histórie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...