Vyhľadávanie:

Domáce kino do Kráľoviec

Domáce kino do Kráľoviec

Dar domovu sociálnych služieb

Zo zvyčajného stereotypu bežných dní vytrhli obyvateľov Domova sociálnych služieb v Kráľovciach v stredu minulý týždeň hneď dve udalosti. Prvou bol popoludňajší karneval v podobnom domove v Šemši, na ktorý sa veľmi tešili a druhou dopoludňajšia návšteva z U. S. Steel Košice. Okolo manželky prezidenta spoločnosti Susan Lohrovej a veľkej škatule, ktorá sa objavila na stole spoločenskej miestnosti, sa hneď zhlukol kruh zvedavcov.

V domove žije päťdesiatpäť dospelých s mentálnym i telesným postihnutím, najmä však kombináciou obidvoch. Najmladší z osadenstva má dvadsaťštyri rokov, najstarší sedemdesiatosem. Priemerný vek mužov a žien je päťdesiatštyri rokov.

"Domov vznikol úpravou budovy bývalého roľníckeho družstva v roku 2001. Od roku 2003 fungujeme ako nezisková organizácia," ponúkol zopár faktov riaditeľ Ján Fiľakovský. "Znamená to, že by sme si prostriedky na rozvoj mali zabezpečovať aj z vlastnej činnosti. Je to však zložité, pretože pracovné uplatnenie našich klientov je problematické. Väčšina obyvateľov domova je zbavená právnej spôsobilosti. Nájsť pre nich nenáročnú prácu je ťažké. Privítali by sme, keby mohli, aspoň niektorí, vyrábať niečo jednoduché, napríklad lepiť škatule. Zatiaľ sme nenašli partnera so serióznou ponukou. Uvažujeme, že by sme odkúpili časť priľahlého pozemku, kde by mohli ľudia záhradničiť. V zime, akou bola aj tá tohtoročná, radi pomáhali pri odpratávaní snehu."

Ako sme sa presvedčili, nájdu sa medzi nimi, v rámci svojich možností, šikovní. Jeden z klientov sa prihovoril S. Lohrovej anglickými slovami, ďalšieho pochválili sociálne pracovníčky za veľmi pekné básne, ktoré píše a ktoré by vydali už aj na zbierku, iní dokážu v rámci pracovnej terapie vykúzliť jednoduché obrázky alebo kvetinové aranžmán. Kytičku zo sušených kvetov v ozdobnom črepníku i vankúšik s tulipánmi si pripravili i pre manželku nášho prezidenta. Boli vyjadrením vďaky za dar od oceliarskej spoločnosti - domáce kino, ktoré im spríjemní dlhé dni. Ján Fiľakovský rád prijal aj ponuku Susan Lohrovej venovať domovu dve spoločenské hry, ktoré sú v Spojených štátoch medzi dospelými veľmi obľúbené.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...