Vyhľadávanie:

Hutníci otvorili svoje srdcia

Hutníci otvorili svoje srdcia

Vianočným benefičným koncertom Stromček prianí vyvrcholili minulý týždeň v piatok, 11. decembra, v Štátnom divadle Košice celoročné charitatívne aktivity spoločnosti U. S. Steel Košice.

Večer plný štedrosti, lásky a empatie s deťmi, ktorým chýba láskavá náruč vlastných rodičov či plnohodnotné zdravie, prekypujúci rozprávkovými postavičkami a umeleckými zážitkami z vystúpenia populárnych umelcov, otvoril prezident košickej oceliarne George F. Babcoke. "Som nesmierne rád, že naši zamestnanci otvorili svoje srdcia a kúpou darčekov podporili projekt Stromček prianí," prihovoril sa z pódia obecenstvu. Dodal, že počas štvorročnej existencie projektu sa z krásnych a vysnívaných darčekov potešilo už viac ako tisícdvesto detí. "Verím," vyjadril okrem iného presvedčenie, "že darčeky umožnia deťom prežiť tento vianočný čas vo sviatočnom duchu. Deti a úžasní ľudia, ktorí sa o ne starajú, si zaslúžia náš obdiv a podporu."

V tomto roku plnili hutníci vysnívané želania detí v detských domovoch v Medzilaborciach a vo Vranove nad Topľou a hendikepovaných detí zo Spojenej školy na Opatovskej ceste v Košiciach. Radosť však mali chlapci a dievčatá už v októbri. Urobila im ju predvianočná nádielka kníh všakovakých žánrov, ktoré im prišli odovzdať manželka prezidenta USSK Kathleen Babcoková spolu s manželkami viceprezidentov. A to aj v sprievode Oľgy Feldekovej a spisovateľa Petra Karpinského, ktorí deťom prečítali úryvky z kníh a odpovedali na celý rad ich zvedavých otázok.

Prostredníctvom televíznej projekcie mohli diváci v hľadisku aspoň na chvíľu nakuknúť medzi deti v jednotlivých domovoch a v škole a dozvedieť sa niečo viac o ich radostiach, starostiach a túžbach, ale aj o prianiach ujov a tiet, ktoré sa o nich s láskou starajú. Priamo v divadle boli svedkami vzrušujúcich chvíľ, ktoré pri rozbaľovaní darčekov prežívali tri z viac ako tristo obdarovaných detí. Angelike Horváthovej z DD Medzilaborce prišla vianočné prianie splniť Anežka Štritzová, referentka oddelenia železničná preprava pre južnú Európu. Kozmetika, čiapka, rukavice, šál, ktoré si želala, slečnu veľmi potešili. A tiež darček navyše. Krásne náramkové hodinky. Hutníčka Mária Pochybová sa rozhodla urobiť radosť Danielke Balogovej z DD vo Vranove nad Topľou. Dievčatko nemuselo byť smutné. Barbie a veľa iných bábik, kuchynka, či knižka jej na tvári vyčarili šťastný úsmev. Temer rovnaký ako Dominikovi Cenknerovi zo Spojenej školy v Košiciach, ktorému na javisku jeho vytúženú knižku Dejiny sveta odovzdala ekonómka úverových analýz Silvia Lengyelová. Deti na oplátku poďakovali spevom a peknými vianočnými básničkami.

A potom už moderátorka Janette Štefánková pozvala na pódium Annu Turokovú-Hetešovú, riaditeľku detského domova v Medzilaborciach, Stanislava Tlumača, riaditeľa detského domova vo Vranove nad Topľou a Máriu Čabalovú, riaditeľku Spojenej školy na Opatovskej ceste v Košiciach, ktorí si z rúk prezidenta Georgea F. Babcoka prevzali symbolické šeky. Každý na 8 500 eur. Obecenstvo sa hneď aj dozvedelo, na čo ich obdarované subjekty použijú. V Medzilaborciach na kúpu ozvučovacej techniky, zimného oblečenia a obuvi pre deti i nákup farieb, náradia a na úhradu služieb za maliarske práce v objekte domova, vo Vranove nad Topľou na zakúpenie mikrobusu a v spojenej škole v Košiciach na úhradu nákladov spojených so zakúpením sedemmiestneho automobilu.

Štedrá nádielka košických oceliarov pokračovala. Tentoraz smerovala, ako už koncom roka býva zvykom, do oblasti zdravotníctva.

"Som nesmierne hrdý na tisícky zamestnancov našej spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorí sa napriek zložitej a ťažkej ekonomickej situácii zapojili do zbierky pre Kliniku úrazovej chirurgie v Košiciach. Som dojatý nielen ich počtom, ale aj ich štedrosťou. A tak ako v minulosti, aj v tomto roku sa k zamestnancom pripojila aj spoločnosť a Nadácia U. S. Steel Košice. Naša pomoc pre úrazovú chirurgiu sa týmto strojnásobila," konštatoval na javisku, už aj v prítomnosti prednostu kliniky profesora Miroslava Kitku, prezident George F. Babcoke. "Celkovo tak klinike darujeme spoločne 92 975 eur. Gratulujem!"

"Ďakujeme. Vážime si váš dar," povedal po prevzatí symbolického šeku Miroslav Kitka. "Sme najväčšou klinikou svojho druhu na Slovensku a získané prostriedky použijeme na nákup operačného stola."

V záverečnom defilé pozvali deti, obklopené rozprávkovými postavičkami z večerníčkových seriálov a účinkujúcimi umelcami, na javisko Kathleen Babcokovú, aby sa jej kvetmi poďakovali za jej osobný vklad a záštitu nad projektom Stromček prianí.

Záznam z koncertu, na ktorom vystúpili akordeónový virtuóz Michal Červienka z Heľpy, orchester Štátneho divadla Košice, frontmen skupiny Komajota Martin Husovský, Katka Knechtová, Janko Lehotský, Maroš Bango, Nela Pocisková a Kamil Mikulčík, odvysiela 27. decembra 2009 o 18.25 hodine na dvojke Slovenská televízia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...