Vyhľadávanie:

Ľudia v núdzi medzi nami

Ľudia v núdzi medzi nami

Zbierka železiarov putovala aj do troch stredísk Arcidiecéznej charity v Košiciach

Časť zbierky minulý týždeň putovala do Krízového centra v Košiciach na Alejovej ulici. Útočište tu našlo sedemdesiatšesť osamelých matiek so svojimi deťmi a osamelých jedincov, ktorí sa z nejakého dôvodu ocitli na ulici. Štedrosti železiarov vo forme šatstva, hračiek a kníh sa tu veľmi potešili, pretože sa im tu zídu ako soľ. Krízové centrum je naozaj poslednou stanicou a investície veľmi potrebuje. Arcidiecézna charita v Košiciach, ktorá toto zariadenie prevádzkuje, robí čo môže - problémom sú však ako vždy peniaze.

Zanedbané sociálne zariadenia, nevyhovujúce sprchy, poškodené linoleum na chodbách, roztrhané koberce na izbách, pozbieraný starý nábytok, poškodená maľovka, chatrné oblečenie detí i ich matiek, naozaj dáva množstvo otázok na zamyslenie. Vedúca zariadenia Slávka Fedáková má čo robiť, aby za takýchto podmienok zabezpečila každodenný chod centra. Napriek všetkým problémom sa jej podarilo priamo v zariadení zriadiť materskú školu, kde deti trávia čas, pokiaľ si ich matky snažia nájsť nejaké zázemie a prácu. Kto však dnes zamestná osamelú matku s viacerými deťmi, ktorá nemá dokonca ani vlastný domov. K ich cti slúži to, že hoci majú katastrofálne podmienky pre život, nemienia sa za žiadnych okolností svojich detí vzdať a dať ich do detského domova alebo pestúnskej starostlivosti. Krízové centrum naozaj potrebuje pomoc zo strany nás všetkých, obyčajných ľudí, ale i firiem, pretože tu žijú ľudia, ktorí našu pomoc naozaj veľmi potrebujú.

Na Fialkovej ulici sa nachádza útulok Emauzy, ktorý tiež prevádzkuje Arcidiecézna charita. Vedúci útulku Erik Šopoň, ktorý bol naším sprievodcom po všetkých zariadeniach v Košiciach, nám poukazoval zariadenie, kde domov našlo 26 bezdomovcov, mužov a žien. Za desať korún tu môžu prespať, za päť korún dostanú teplú polievku. Útolok je vlastne starý domček, ktorý by potreboval kompletnú rekonštrukciu. Jediné čo tu bolo pekné, boli nádherné kvety okolo plota i v malej záhradke. Tu sme našli skupinu bezdomovcov, ktorí sa chystali na blížiacu zimu - pílili drevo, ktoré im v lesoch umožnili vyzbierať Štátne lesy. Prasknutý kotol však vyjadruje obavy, či tohtoročné mrazy bezdomovci predsa len neprežijú v zime. Pomoc v tomto smere im však prisľúbila naša spoločnosť. Vďaka zamestnancom USSK a dcérskych spoločností však majú aj vďaka zbierke zabezpečený dostatok zimného oblečenia.

Poslednou zastávkou, kde putovala zbierka železiarov, bol Charitatívny dom sv. Alžbety v Košiciach umiestnený v priestoroch bývalého SOU železničiarskeho, ktorý funguje nonstop. Žije tu 52 bezdomovcov, ďalší tridsiati prichádzajú len na noc. Vedúca charitatívneho domu Jolana Šuleková hovorí, že sa snažia v bezdomovcoch vytvárať pocit užitočnosti, pestovať pracovné návyky, za čo sú im obyvatelia domu vďační a mnohí z nich si aj nejakú prácu žiadajú. Viacerých z nich môžeme v uliciach Košíc stretnúť ako predávajú NOTABENE a tak si privyrobia nejakú tú korunu. Za domom je väčšia záhrada, v ktorej bezdomovci pestujú zemiaky pre svoju potrebu. Dobrovoľne skrášlili aj okolie neďalekého Hornádu. "Najväčším problémom je," hovorí Jolana Šuleková, "že mnohí naši obyvatelia nemajú žiadne doklady. Preto im ich pomáhame vybaviť, aby mohli poberať dávky v hmotnej núdzi." Aj týmto bezdomovcom sa veci zo zbierky teraz pred zimou veľmi zídu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...