Vyhľadávanie:

Menej žiarenia, kvalitný obraz

Menej žiarenia, kvalitný obraz

V Košiciach odovzdali do užívania ďalšie kvalitné "cétečko"

Za účasti ministra zdravotníctva SR Rudolfa Zajaca odovzdali minulý týždeň v piatok do užívania v Klinike rádiodiagnostiky a nukleárnej medicíny FN L. Pasteura v Košiciach nový, moderný CT prístroj Domatom Sensation Open. "Je to jeden z najmodernejších CT prístrojov, ktorý umožňuje vysoko rýchlostné skenovanie pacientov vďaka systému štrnástich vrstvových detektorov, ktoré sa otočia za sekundu až dvakrát," informoval Ivan Bernasovský, zástupca prednostu Kliniky rádiodiagnostiky a nukleárnej medicíny. "V praxi to napríklad znamená, že vieme vyšetriť mozog za tri sekundy, pľúca za šesť sekúnd. Celý vyšetrovací proces pacienta sa tak skracuje pod desať minút."

Dodal tiež, že tento prístroj bol špeciálne vyvinutý pre potreby virtuálnej simulácie pri ožarovacej liečbe onkologického pacienta a pre hodnotenie úrazových a po úrazových stavov traumatologických pacientov. Umožňuje tiež neinvazívne vyšetrenie cievneho systému, virtuálne vyšetrenie hrubého čreva, ako aj trojdimenzionálne zobrazovanie určitých anatomických štruktúr, ako napríklad kostí. "Ako jediní na Slovensku ním môžeme vyšetriť aj veľmi obéznych pacientov. Kým v minulosti do bolo do 130 kilogramov hmotnosti, dnes je to v určitom režime až do 280 kilogramov," dodal.

Prednosťou nového prístroja je nepochybne najnovšie sofvérové vybavenie, ktoré nezávisle od veľkosti a anatómie pacienta umožňuje výrazne, až o 66 percent, minimalizovať dávku žiarenia. A to pri zachovaní najlepšej obrazovej kvality. Je to výhodné aj u detí, kde sa využívajú ultra nízke dávky žiarenia. CT prístroj, ktorý dokáže za deň urobiť až 80 vyšetrení, stál vrátane stavebných úprav približne 50 miliónov korún.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...