Vyhľadávanie:

Montessori dielničky pre znevýhodnené deti

Montessori dielničky pre znevýhodnené deti

Hoci aktuálne už bola vyhlásená nová výzva na predkladanie projektov pre rok 2022 (viac na: U. S. Steel Košice - Spoločne pre región (usske.sk)), zostáva nám predstaviť posledné dva projekty, ktoré získali podporu v minulom roku. Jedným z nich je projekt Montessori dielničky pre znevýhodnené deti občianskeho združenia (OZ) Horúci tím z Vranova nad Topľou.

Koordinátorka projektu Ivana Németová hovorí: „Vďaka podpore z programu Spoločne pre región U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie sa občianskemu združeniu Horúci tím podarilo zrealizovať unikátny projekt v oblasti vzdelávania znevýhodnených detí. Na vzdelávanie predškolákov a mladších školákov zvolilo naše OZ  Montessori pedagogiku, ktorá vedie deti k samostatnosti, sústredenosti a poriadku, a to prirodzenými, pre deti príťažlivými metódami.“

Vďaka podpore z programu zariadili Montessori učebňu v Krajskom centre rómskej misie (v centre Savore Sigord) a vyškolili 20 dobrovoľníkov, sociálnych pracovníkov a učiteľov. „Od mája 2021 prebehlo už vyše 60 stretnutí najmä s rómskymi deťmi z Abranoviec a vidno veľké pokroky – vo vedomostiach i zručnostiach. Samotné deti milujú vzdelávanie v Montessori triede, mnohé tam po prvýkrát v živote zažívajú zodpovednosť, sústredenie a úplné ticho. Najmä ticho je pre ne niečo netypické, a predsa, v Montessori učebni vedia vydržať v sústredenom, nenásilnom tichu, ktoré im dáva nečakané možnosti. Hoci je v triede aj mnoho tvorivých pomôcok, deti často siahajú práve po rečových a matematických pomôckach, po písmenkách a po číslach, špeciálne prispôsobených na vzdelávanie,“ vysvetľuje Ivana Németová. V týchto aktivitách plánuje OZ pokračovať dlhodobo a je pred nimi i  ďalšia výzva. Podarí sa zabezpečiť, aby z týchto rómskych detí už žiaden prvák neprepadol? Dosiaľ v Abranovciach každý rok prepadlo cca 4 až 5 detí, najmä prvákov. Montessori dielničky v Krajskom centre rómskej misie sú otvorené aj pre verejnosť a je možné ich kedykoľvek navštíviť.

Aktívne zapojenie zamestnancov U. S. Steel Košice je špecifickou črtou každého projektu podporeného v programe Spoločne pre región. V tomto projekte to bol Štefan Német z DZ Oceliareň, ktorý svojej dcére pomáhal pri zriadení Montessori učebne. Hovorí, že: „na východe sme všetci ako jedna rodina. Preto by sme mali budovať spolupatričnosť lokálne a spoločne s tými slabšími. No nedáme im hocičo - investujeme do ich vzdelania, a to je tá najlepšia investícia.“

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...