Vyhľadávanie:

Na programe kvalita absolventov a trh práce

Na programe kvalita absolventov a trh práce

Deň kariéry na pôde Technickej univerzity v Košiciach

V pondelok 17. októbra 2005 sa na pôde Technickej univerzity v Košiciach uskutočnil Deň kariéry. Na podujatie, ktoré bolo súčasťou projektu podporovaného Európskym sociálnym fondom, prijali pozvanie predstavitelia tridsiatich šiestich firiem a spoločností z celého Slovenska, spoločnosť U. S. Steel Košice nevynímajúc.

"Týmto podujatím chce dať naša univerzita najavo, že jej záleží na tom, akých absolventov ponúka na trhu práce," informoval nás prodekan pre výskum a vývoj a zahraničné styky Ekonomickej fakulty TU v Košiciach Oto Hudec. "Prvou aktivitou v tomto smere bolo založenie Študentského informačného a poradenského centra, ktoré pomáha študentom a absolventom našich fakúlt uplatniť sa na trhu práce. No keďže Technická univerzita nemá k dispozícii okamžité informácie o tom, ako sa im darí, v čom sú ich výhody či nevýhody, čo by bolo vhodné zmeniť, aby sme pomohli nielen im, ale aj zamestnávateľom a celému regiónu, chceme sa to dozvedieť. Cítime totiž zodpovednosť za to, akých kvalitných absolventov máme i za rozvoj regiónu ako takého. Ak to chceme zlepšiť, bez spolupráce s kľúčovými zamestnávateľmi to nie je možné."

Dopoludnia, na stretnutí vedúcich predstaviteľov Technickej univerzity v Košiciach a jej fakúlt so zástupcami zamestnávateľských organizácií, sa diskutovalo o zameraní súčasných študijných programov i požiadavkách praxe, potrebe zmien. Viceprezident pre ľudské zdroje U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga priblížil na workshope proces assesmentu, ktorý sa pri výbere vhodných zamestnancov uplatňuje v spoločnosti už niekoľko rokov, i systém hodnotenia jeho výsledkov u absolventov Technickej univerzity v Košiciach. Spomenul program letných platených stáží i súčasné požiadavky na uchádzača o zamestnanie. Výkonný viceprezident pre strategické implementácie Anton Jura vo svojom príspevku označil snahy univerzity hľadať spoločnú reč so zamestnávateľmi v regióne za mimoriadne prospešné pre obe strany. Žiada sa, ako povedal, upravovať profil absolventov tak, aby sa dokázali uplatniť v reálnom živote. V tejto súvislosti, najmä s ohľadom na prílev zahraničných investorov, zdôraznil potrebu zlepšenia prípravy mladých ľudí v oblasti jazykových znalostí.

Popoludní sa v priestoroch Auly Maxima uskutočnil trh práce, na ktorom firmy i personálne agentúry dostali príležitosť predstaviť sa študentom predovšetkým štvrtých a piatych ročníkov. Stánok U. S. Steel Košice už tradične obliehali nielen budúci hutníci, ale i strojári, ekonómovia, elektrotechnici, informatici. Prišli medzi nich aj viceprezident pre pracovné vzťahy a motiváciu Martin Pitorák, generálny manažér pre rozvoj a servis ľudských zdrojov Milan Polča, vedúci odboru Nábor a výber Miroslav Fedor a vedúci odboru Vzdelávanie a rozvoj Karol Gordiak. Študentov zaujímali hlavne možnosti letných platených stáží, ako postupovať pri vybavovaní riešenia diplomovej práce z prostredia fabriky, ale i bezplatnej praxe.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...