Vyhľadávanie:

Nečakajú na riešenia. Sami ich hľadajú

Nečakajú na riešenia. Sami ich hľadajú

V DZ Mechanika hľadajú a nachádzajú možnosti ako šetriť náklady

Hádam vo firme niet pracoviska, kde by nehľadali možnosti ako zefektívniť svoju činnosť. Inak to nie je ani v divíznom závode Mechanika, ktorému sa darí hľadať a nachádzať riešenia prinášajúce nemalé úspory. Patria medzi ne i dva projekty z ostatného obdobia, ktoré majú potenciál využitia aj v sesterských závodoch korporácie. Ide o projekty Interná výroba výkovkov valcov ZPO1 a ZPO 2 a ZETT MESS.

Interná výroba výkovkov valcov pre kontiliatie

Realizácia tohto projektu pomôže oceliarom, ktorí sa v súčasnosti boria s praskaním valcov používaných v zariadeniach plynulého odlievania ocele do brám a kováči sa vrátia k činnosti, ktorú pred rokmi už v našich dielňach vykonávali. „V minulosti sme výkovky valcov kuli v našej kováčskej dielni. Časom táto činnosť zanikla, odborníkov ubudlo a približne desať rokov firma nakupuje hotové výkovky,“ vysvetľuje riaditeľ DZ Mechanika Juraj Prokein. „V poslednom čase však oceliari mali výrazné problémy s praskaním valcov od externého dodávateľa, ktorý ich nakupoval v Číne. Valce praskali pozdĺžne ako párky v horúcej vode. Signalizovalo to, že výkovky neboli dobre tepelne spracované a nemali požadovanú tvrdosť a vrúbkovú húževnatosť. Potvrdili to aj naše skúšky. Reklamačné konanie sa rozbehlo, vieme však, že to môže byť beh na dlhé trate, najmä ak dodávateľ deklaruje, že u neho je všetko v poriadku. V sklade ale máme 450 kusov výkovkov, ktoré v poriadku nie sú a oceliari valce potrebujú. Kúpiť nové? Čaká sa na ne aj pol roka, navyše sú to opäť náklady,“ hovorí riaditeľ a dodáva, že práve kdesi v tomto momente vznikla myšlienka vyrobiť výkovky vo vlastnej réžii, veď máme ešte zopár ľudí, ktorí to vedia robiť, máme na to potrebné strojné vybavenie a pri súčasných cenách niet nad čím váhať. „Rozhodli sme sa, že nakúpime takzvané ingoty, z ktorých vyrobíme vlastné výkovky. Valce urobia v obrobni, do sekcií kontiliatia ich zabudujú ľudia z oblastných dielní č. 2. Tým, že si vyrobíme vlastný výkovok, sme schopní garantovať kvalitu a dodržať termíny dodávok,“ spresnil J. Prokein. „Potrebujeme doplniť stav kováčov, aby sme mohli pracovať v troch zmenách. Je totiž dôležité, aby plynové pece na predohrev ingotov boli v prevádzke nepretržite, časté odstavovanie a spúšťanie nanovo im neprospieva. Na každej zmene potrebujeme troch odborníkov. Chýbajú nám ešte šiesti.“ Výrobu chcú v „úemdéčke“ aj so súčasnými tromi zamestnancami spustiť čoskoro. Oceliari na naše výkovky valcov a očakávané prínosy netrpezlivo čakajú. Výrazne totiž ušetria svoje náklady. „Kým priemerná cena nakupovaného výkovku sa pohybuje okolo 1980 eur, ba poniektorí dodávatelia žiadajú aj 2500 eur, v našich podmienkach ich dokážeme vyrobiť za 1650 eur,“ vyzdvihuje plusy riaditeľ DZ Mechanika. „Pri 1500 valcoch, ktoré ročne oceliari spotrebujú, ide o úsporu 345 000 eur,“ dodáva. A to už stojí za pozornosť.

Projekt ZETT MESS hovorí o oživení odmeriavacieho stroja

Pod slovkom ZETT MESS sa skrýva 3D odmeriavací stroj, ktorý je schopný kontrolovať zhodu výrobku s výkresovou dokumentáciou. Jedno takéto zariadenie má divízny závod v ústredných mechanických dielňach. Už roky ho však nepoužívajú, hoci... „Odmeriavací stroj u nás v dielni naozaj máme, je však pokazený už približne pätnásť rokov a doteraz sa nám nepodarilo zabezpečiť dodávateľa na jeho opravu,“ hovorí J. Prokein a vysvetľuje, že ide o zariadenie, ktoré sa podobá na stôl. Má dĺžku tri metre, šírku meter osemdesiat a výšku dva metre, čo umožňuje položiť naň hocijaký výrobok, ktorý treba zmerať. O meranie sa postará rameno s meracou sondou. „Hovorili sme si, že by bolo výborné, ak by sme mali túto možnosť. Ak totiž chceme teraz merať uzly alebo náhradné dielce, musíme to robiť na horizontkách, čím strácame obrábačské výrobné hodiny. Preto sme sa rozhodli na náš ZETT MESS znovu bližšie pozrieť, či by sa predsa len nedal oživiť. Veľkú podporu sme našli aj u nášho generálneho manažéra Petra Gazsiho. O opravu sme sa usilovali aj v minulosti, každý dodávateľ sa však snažil ponúknuť nový stroj. Kúpa by nás však stála tristo až štyristo tisíc eur,“ vysvetľuje. „Privolaný odborník nás potešil. Stroj bude možné oživiť. Oprava si vyžiada výmenu sondy, meracieho pravítka a výmenu softvéru. Náklady dodávateľ vyčíslil na 21 tisíc eur. Vyrátali sme, že za rok urobíme merania v hodnote viac ako 82 tisíc eur, ktoré strácame na výrobe na horizontkách. Ak investujeme do stroja, už v tomto roku ušetríme 60 tisíc eur a neskôr 82 tisíc eur ročne,“ uvádza J. Prokein. A to len tým, že nebudú musieť prerušovať činnosť horizontiek. Samozrejme, zišiel by sa im aj väčší, povedzme štvormetrový stroj, na ktorom by mohli merať aj väčšie výrobky, ale aj vďaka oprave toho súčasného, ktorá sa uskutoční už v tomto mesiaci, zvládnu merať približne osemdesiat percent vyrobených náhradných dielcov a uzlov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...